Latest News

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Οχι» σε εκλογές, «ναι» σε νέο εκλογικό νόμο

Στη «γραμμή» που λέει «ναι» σε έναν νέο εκλογικό νόμο και «όχι» στις πρόωρες εκλογές κινείται η...
κυβέρνηση, διαψεύδοντας κάθε σενάριο περί προσφυγής στις εθνικές κάλπες.
«Ούτε συζήτηση ούτε λόγος για εκλογές υπάρχει», είναι ο «τίτλος» της απάντησης που έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον 9,84 και σχολιάζοντας τη δήλωση (Real) του υπουργού Εθνικής Aμυνας ότι «αν είναι παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών, τον λόγο έχει ο λαός», εξήγησε ότι: «Εχουμε μια πολιτική, η οποία κινείται εντός της λαϊκής εντολής που πήραμε. Επομένως, μπορεί να είναι προσωπικές απόψεις... Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή είναι στη γραμμή να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και με τους θεσμούς, τους δανειστές και με τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα κάνουμε. Ούτε ατραπό διαφυγής αναζητούμε ούτε ηρωική έξοδο».
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο αντιπρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στο άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα οδηγήσει σε ένα νέο πολιτικό σύστημα για «κόμματα που ανταγωνίζονται με βάση τα προγράμματα και που δεν θα πλήττονται από προβλήματα διαφθοράς». «Θεωρώ ότι ίσως έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να ορίσουν διαδικασίες».
Μάλιστα, αναφερόμενος στην επιχείρηση ανασυγκρότησης των δυνάμεων μετά από έναν «πόλεμο», μία οικονομική κρίση, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «οι ανασυγκροτήσεις ιστορικά γνωρίζουμε δεν γίνονται από ένα κόμμα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Απαιτούν συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αρα, στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, αλλά ενός συνασπισμού δυνάμεων... Βέβαια, οι δυνάμεις αυτές πρέπει να έχουν προγραμματικές συγκλίσεις...».
Η συνέντευξη Κουρουμπλή
Τα... χαρτιά της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου (σ.σ.: η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση του προγράμματος) άνοιξε στο «Εθνος της Κυριακής» ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων: «Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων. Για παράδειγμα το 40%. Τότε, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα κάποιο μπόνους». Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:

Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα - άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός.
Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.
Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του ελληνικού λαού -ιδιαίτερα των νέων- που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική.
Σφοδρή επίθεση στα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες έκαναν χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, που πάντως έχουν και οι δύο καταθέσει προτάσεις για έναν αναλογικότερο νόμο - η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κουβέντα πρόσφατα και με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου...