Latest News

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

"Πλημμύρισε" από χιλιάδες εγλωβισμένους μετανάστες το λιμάνι του Πειραιά


Το αδιαχώρητο επικρατεί  από το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, από χιλιάδες πρόσφυγες που...
παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν έχουν εντολή να μην πραγματοποιούν δρομολόγια, εξαιτίας των κλειστών συνόρων.
Στο «κόκκινο» η  πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στην Ειδομένη. Πάνω από 4000 πρόσφυγες κατέφθασαν τα ξημερώματα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, αφού κατέπλευσαν εκεί τέσσερα πλοία από τα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται τις ροές των προσφύγων και μεταναστών.
Την ίδια ώρα, «κόκκινο» έχει χτυπήσει η πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το "πράσινο φως" από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη ο οργανωτικός υπεύθυνος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.
Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.
«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.