Latest News

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κοκτέιλ μειώσεων σε επικουρικές και εφάπαξ

Σε πέντε «καυτά» μέτωπα ρίχνει τις δυνάμεις της η ελληνική πλευρά στη μάχη του Ασφαλιστικού,...
με στόχο να κλείσει σύντομα κι επιτυχώς η περιώνυμη πρώτη αξιολόγηση, χωρίς ταυτόχρονα να διαρραγεί η «κόκκινη γραμμή» της οριζόντιας μείωσης των κύριων συντάξεων.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα, υψηλές κύριες συντάξεις και πολλαπλές συντάξεις, αλλά και ποσοστά αναπλήρωσης και προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης, ούτως ώστε να γλιτώσει την οριζόντια μείωση των συντάξεων και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση.
Το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, για το οποίο οι δανειστές έχουν στυλώσει τα πόδια είναι και αυτό που καίει τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει μια αύξηση των εισφορών κατά 1% και όχι κατά 1,5% που πρότεινε η κυβέρνηση, που σημαίνει μείωση των εσόδων από τα 600 εκατ. στα 320 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν ως άλλη Ιφιγένεια, στο βωμό του ασφαλιστικού και της αξιολόγησης μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις από τα 170 ευρώ και πάνω.
Επίσης, ψαλίδι 5% αναμένεται να πέσει στα εφάπαξ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού, ενώ στα σχέδια της κυβέρνηση είναι να μπει πλαφόν στο εισόδημα περίπου 415.000 συνταξιούχων που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις, ώστε αυτό να πέσει στα 2.500 ή ακόμα και στα 2.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο μέρισμα του Δημοσίου, αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ μάχη θα δοθεί με τους δανειστές και στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς πιέζουν για μείωσή της κάτω από τα 384 ευρώ, αλλά και να χορηγείται μετά από 20 χρόνια εργασίας και όχι 15 που ισχύει σήμερα.
Στόχος είναι με το κοκτέιλ αυτό των μειώσεων, να βρεθούν τα έσοδα που θα διασφαλίσουν ότι δε θα χρειαστεί νέα μείωση των κύριων συντάξεων.