Latest News

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει πορεία


Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.....

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη.
Αλλά, πρόσθεσε, βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.
Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας.
Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις.
Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι προχθές το βράδι υπήρξε «οριστικό κλείσιμο» της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και «καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο».
«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν».
«Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει η Συνθήκη της Γενεύης την οποία οφείλουν όλοι να τηρούν. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η διάσωση και η περισυλλογή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, «και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε», πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί «και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία» και να «χτυπήσουμε τους διακινητές».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, «αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μια Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο».
Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς «ποιες είναι οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα» είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων η οποία έχει κανόνες.
«Κάποιοι, πέρσι τον Ιούλιο, μας έλεγαν 'βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς πρέπει να σεβαστείτε τους κοινούς κανόνες' και τώρα θα τους το πούμε κι εμείς αυτό και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε η θέση που έχουμε και θα έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής, πιστεύω ότι δεν θα είναι θέση (μόνο) της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «το ελπίζω, διότι είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε αδιέξοδο».
Ερωτηθείς ο κ. Πιτέλα για «κυρώσεις σε χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες», παρέπεμψε καταρχήν στις δηλώσεις του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η απόφαση της Αυστρίας εναντιώνεται στους ευρωπαϊκούς νόμους, ενώ και ο ίδιος την θεωρεί λανθασμένη, ενώ θεωρεί "ακόμα πιο λανθασμένη την στάση των χωρών της 'Ομάδας Βίσεγκραντ' που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι και η μοναδική που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου».
Ο κ. Πιτέλα έθεσε «ερωτηματικό» στο αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και τιμωρία, προσθέτοντας ότι «εγώ σε αυτήν την φάση προτιμώ να απευθύνουμε μια έκκληση και να πούμε 'ας δούμε τα πράγματα λογικά'». Προέταξε την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος έναντι της επικράτησης του εγωϊσμού, τονίζοντας πως η ένταξη σε μια κοινότητα σημαίνει ότι «μοιραζόμαστε και τις χαρές και τις λύπες, δεν μπορεί κανείς να παίρνει μόνο από τα διαρθρωτικά ταμεία και όταν τίθεται το θέμα του να κάνει κάτι προς όφελος όλης της οικογένειας να σταματά».
Επίσκεψη στο Σχιστό
Νωρίτερα, μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό έστειλε ο Τζιάννι Πιτέλα από το Σχιστό. Τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξενάγησε στους χώρους φιλοξενίας του κέντρου μετεγκατάστασης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Στη δήλωση του ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα «μεγάλο φίλο της Ευρώπης» που «γι' αυτό είναι και μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια το επίπεδο της αλληλεγγύης που δείχνει ο ελληνικός λαός στις προσφυγικές ροές και «θα βοηθήσει, ώστε το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης να επιδειχθεί και από όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας».
«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχέση με τα ζητήματα της δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι όλους πρέπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη; «Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών τότε ο καθένας είναι μόνος του», προειδοποίησε.
Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στους τρεις νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Κιλκίς, ενώ προετοιμάζονται και άλλοι δύο: ο ένας, επίσης στο Κιλκίς, και ο άλλος στα Γιαννιτσά. Κ.Γ.
Σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, ο κ. Πιτέλα ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σώζει τις ζωές πάρα πολλών προσφύγων».