Latest News

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ραντεβού κάθε μήνα με την Εφορία από τον Μάιο

Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σχεδιάζει η κυβέρνηση να εισπράξει...
τους φόρους. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να έχουν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις και αμέως μετά να αρχίσει η καταβολή των φόρων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, τα συσσωρευμένα βάρη, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, η αύξηση των προκαταβολών φόρου εισοδήματος και η προοπτική νέων επιβαρύνσεων για να βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου αρκούν για διαμορφώσουν έναν εφιάλτη διαρκείας τους επόμενους μήνες για τους φορολογουμένους.

Από τον Μάιο θα αρχίσει φέτος ο εφιάλτης της Εφορίας για την πληρωμή των φόρων εισοδήματος, ενώ από τον Αύγουστο σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φέρει την είσπραξη των φόρων νωρίτερα, με στόχο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, να μην πέφτουν όλα τα βάρη μαζεμένα τους τελευταίους μήνες του έτους.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος χρόνος για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και πληρωμές, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο.


Το σχέδιο, το οποίο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών, προβλέπει την εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ η Εφορία θα συντροφεύει τους φορολογουμένους έως την εκπνοή του 2016 με μηνιαία εξόφληση του φόρου ακινήτων και των τελών κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο. 
Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος δίνει συνολικά στους φορολογουμένους πέντε μήνες αντί για έξι έως πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο προσαυξήσεων αν χαθεί η προθεσμία μίας δόσης.