Latest News

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ομολογία Δρίτσα: Εκτός ελέγχου η ροή μεταναστών - Πάνω από 5000 εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά


Ανεξέλεγκτη φαίνεται ότι είναι πλέον η ροή των μετναστών και προσφύγων από τα νησιά προς το λιμάνι...
του Πειραιά! 
Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίστας μιλώντας στη δημόσια τηελόραση
«Κάτι που ξέφυγε από το σχεδιασμό» αποτελεί κατά τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η άφιξη των 2.000 προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Δευτέρας. Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για «κακή συνεννόηση μεταξύ εταιρίας και πρακτορείων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί. Ο ίδιος «βλέπει» εξομάλυνση της κατάστασης εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, τη Δευτέρα, ο Θ.Δρίτσας σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη και για το λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση».
Όπως είπε, η άφιξη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενός πλοίου με 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες «ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό» για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε «κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων».
«Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν αναμένονται νέες αφίξεις σημαντικές και το ίδιο και μέχρι αύριο το μεσημέρι»
Εκτίμησε ως εκ τούτου ότι θα υπάρξει από εδώ και πέρα επιβράδυνση και επισήμανε ότι τα νησιά δεν έχουν πιεστεί πάρα πολύ, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο να μείνει εκεί για λίγες μέρες ένας αριθμός ανθρώπων.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση οργανώνεται με το σενάριο των κλειστών συνόρων, αλλά ταυτόχρονα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε τα σύνορα να ανοίξουν.
Αν τα σύνορα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα κλειστά, υποστήριξε ο κ. Δρίτσας, ενδεχομένως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγικών ροών ή την αναζήτηση άλλων δρόμων.
«Η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνά από παντού. Δεν μπορείς να έχει ένα σχέδιο που ανελαστικά θα το εφαρμόζεις», σημείωσε.
Για τους χώρους φιλοξενίας είπε ότι η καλύτερη διαχείριση μπορεί να γίνει με περισσότερους χώρους μικρότερης δυναμικότητας μέχρι 2.000, στον άξονα, όπως διευκρίνισε, από τον Πειραιά και μέχρι την Ειδομένη.
Ο Θ. Δρίτσας απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν όσο μπορούν περισσότερο ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή για όλη την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες «δεν είναι εισβολείς».
Περί τους 5.000 πρόσφυγες διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι
Περί τους 5.000 πρόσφυγες διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, όπως αναφέρει το μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, Νέχια Μιλιάν.
Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι.
Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί εθελοντής που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.
«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης» αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα».
Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα.
Η ομάδα έχει νοικιάσει διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.
«Ζητούμενο είναι» θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

Αλλοι 2.000 πρόσφυγες στον Πειραιά το πρωί της Δευτέρας

Δεμένα στα λιμάνια της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου παραμένουν για 4η ημέρα τα καράβια που εκτελούν δρομολόγια αποκλειστικά για πρόσφυγες. Ωστόσο, με τα πλοία της γραμμής εξακολουθούν να καταφθάνουν πρόσφυγες στον Πειραιά. Το πρωί της Δευτέρας, ακόμη 2.000 άτομα προστέθηκαν σε εκείνους που φιλοξενούνται σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί τα τρία πλοία να παραμένουν αγκυροβολημένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, μετά την εντολή της κυβέρνησης, ωστόσο οι πλοιοκτήτες αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσα σε αυτά.
Έτσι, για παράδειγμα, οι 2.370 πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί στη Λέσβο και περιμένουν το «πράσινο φως» για να ταξιδέψουν στον Πειραιά δεν φιλοξενούνται στο «Ελ.Βενιζέλος», όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά παραμένουν στο hot spot της Μόριας, μαζί με εκατοντάδες άλλους που περιμένουν να περάσουν τη διαδικασία καταγραφής, κάτι που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν θέση σε κάποια από τα πλοία της γραμμής (που έχουν την εντολή να διαθέτουν έως το 50% της δυναμικότητάς τους σε πρόσφυγες και μετανάστες) για να φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Το πλοίο παρέλαβε 1.360 άτομα από τη Λέσβο και 450 από τη Χίο. Ακόμη, 183 άτομα από τη Λέρο μετέφερε το  επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2.
Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Ήδη, στους χώρους αυτούς έχουν βρει προσωρινή στέγη περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλοι 2.000 στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, ο ΟΛΠ διέθεσε από την Κυριακή το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.
Επίσης, έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.
Εθελοντές και φορείς συμβάλλουν προσφέροντας φαγητό, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι δραματική, τόσο στον Πειραιά, όσο και στην πλατεία Βικτωρίας ή την Ειδομένη, και οι εθελοντικές οργανώσεις ζητούν από όλους να συνεισφέρουν κάτι για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες των προσφύγων, μεταξύ των οποίων είναι πολλά παιδιά.
Έκκληση για εθελοντές στον Πειραιά
Εκκληση για εθελοντές απευθύνουν τα μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας για τους Πρόσφυγες που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε κάθε σημείο του λιμανιού του Πειραιά όπου υπάρχουν πρόσφυγες.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ενώ σύμφωνα με τοπικούς φορείς μπορούν να διαχειριστούν περίπου 1.500 άτομα.
Εκτός από το λιμάνι εθελοντές – κυρίως γυναίκες –  βρίσκονται και έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά όπου πρόσφυγες παίρνουν το τρένο με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας και μοιράζουν προκειμένου να μοιράσουν κέικ, σταφιδόψωμα και χυμούς σε άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.
Παράλληλα στο λιμάνι βρίσκονται στελέχη του υπουργείου Υγείας, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και από το Χαμόγελο του Παιδιού για να κάνουν εξετάσεις και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με εθελοντές υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα καθώς αρκετοί πρόσφυγες, κυρίως παιδιά που είναι ταλαιπωρημένα, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ζήτημα υπάρχει και από την έλλειψη μεταφραστών καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν γνωρίζουν αγγλικά και όσοι μιλούν μαζί τους μεταφέρουν την έντονη επιθυμία να ταξιδέψουν άμεσα στην Ειδομένη και από εκεί μέσω Βαλκανίων να κατευθυνθούν στην κεντρική Ευρώπη.
Επιπλέον το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναρτήσει αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου χρησιμοποιούνται ως προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, καλώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν δωρεάν στη γραμμή 116000 όλο το 24ωρο από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας η κέρματος προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον εντοπισμό τους.
Σύσκεψη Θ.Δρίτσα – Ν.Τόσκα
Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τη συμμετοχή του υπουργού Θοδωρή Δρίτσα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιου Ράπτη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι συνεργάζεται απόλυτα με το υπουργείο Ναυτιλίας και η συνάντηση έγινε  προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το συντονιστικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εδρεύει εδώ και υπάρχει άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, πρόσθεσε ο κ.Τόσκας.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ και αφορούν το θέμα των μεταναστευτικών ροών ο κ.Τόσκας απάντησε ότι «κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και από χθες πρέπει να είδατε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί από εκεί διοχετεύθηκαν σε διάφορα οργανωμένα κέντρα πόλεων αλλά και σε καινούργιους καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στη βόρειο Ελλάδα. Η έννοια μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση, να υπάρξουν κανονικές ροές με οργανωμένους καταυλισμούς όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανθρώπινα, θα τρέφονται και δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας».
Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ειδομένη, περίπου 7.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα, αναμένοντας εδώ και μέρες να περάσουν τα σύνορα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και πέρασαν μόνο 300 πρόσφυγες από Ιράκ και Συρία. Από τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό.
Συνολικά, περίπου 22.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα.