Latest News

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Στη Βουλή η τροπολογία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες


Η ρύθμιση για την προκήρυξη διαγωνισμού χορήγησης αδειών σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς θα συζητηθεί...
σήμερα το απόγευμα στη Ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να θυμίζει... «πόλεμο» από τις ενστάσεις και τις «φωνές» της αντιπολίτευσης. 
Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα είναι τέσσερις σε αριθμό (υψηλής ευκρίνειας), θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.   
Ως «επιτακτική» χαρακτηρίζει η τροπολογία την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με fast track διαδικασίες θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε χθες το μεσημέρι αρμόδια κυβερνητική πηγή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε εντός του Απριλίου να δοθούν οι άδειες, δεδομένου ότι χρειάζονται 40 ημέρες επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός.
Όπως αναφέρει η τροπολογία για τον προσδιορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων και ειδικότερα η σχέση μεταξύ: α) των αναμενόμενων εσόδων από τη συνολική διαφημιστική απορρόφηση η οποία έχει πτωτική τάση κατά τα τελευταία έτη και κυμαίνεται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μεταξύ 180 και 265 εκατ. ευρώ ετησίως και β) του ετήσιου κόστους λειτουργίας (βάσει διαθέσιμων δεδομένων που αφορούν τους τέσσερις μεγαλύτερους από άποψη τζίρου λειτουργούντες σήμερα ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας) που κυμαίνεται μεταξύ 32 και 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών έκτακτων οικονομικών υποχρεώσεων».  
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΗΕΑ
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.   Η ΕΣΗΕΑ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σημειώνει ότι η εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού κλάδου. Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, επίσης, αναφέρει ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης ΜΜΕ, επιμένοντας στη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.   Αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία εξέφρασε και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, η οποία επιχειρείται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο, σημειώνει κλείνοντας η ανακοίνωση, παίρνει τον ρόλο από την ανεξάρτητη Αρχή (σ.σ. το ΕΣΡ) για να κάνει «παιχνίδια εξουσίας» με όρους αδιαφάνειας. Τους προβληματισμούς τους πάντως θα αναπτύξουν σήμερα εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.