Latest News

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες - Δεν θέλουν να δουν τον Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)


Σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση υιοθετούν οι αγρότες οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση την απόσυρση του ασφαλιστικού για να προσέλθουν σε διάλογο, κλιμακώνοντας παράλληλα ...
τις κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, δύο κρίσιμες πανελλαδικές συσκέψεις στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Νίκαια της Λάρισας αποφάσισαν την παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους και την χρόνική επέκταση των μπλόκων από 2 σε 5 ώρες (12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00).
Παράλληλα, όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος του συντονισμού της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, «Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι» με τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας πως προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι αγρότες στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο είναι αυτός να γίνει από μηδενική βάση.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια διατυπώθηκε και πρόταση για επ’ αόριστον αποκλεισμό των δρόμων αλλά απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Στις προσθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Όπως έχει διαφανεί, στις τάξεις των αγροτών υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αυτό των πιο μετριοπαθών που επιζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να του θέσουν τα προβλήματα και εκείνων των «σκληρών» που ζητούν πρώτα να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος.
Εντάσεις, εκνευρισμός και... αποχωρήσεις πριν την έναρξη των συσκέψεων στη Σίνδο
Εντάσεις σημειώθηκαν πριν την σύσκεψη των αγροτών στο Πνευματικό Κέντρο Σίνδου όπου θα αποφασιζόταν η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολούσαν μια πιθανή σθυνάντηση αγροτών - πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, αγρότες που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα επιχείρησαν να μπουν στο συνεδριακό κέντρο, , με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μπλόκων.
Παράλληλα, στο χώρο επιθυμούσαν να μπουν και άλλα άτομα πέρα από τα δύο που έχει συμφωνηθεί για το κάθε μπλόκο. Τελικά, αποφασίστηκε να μπουν όλοι αλλά δικαίωμα να μιλήσουν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων.
Λόγω της έντασης αποχώρησαν από τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, υιοθετώντας την σκληρή γραμμή της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
"Μας χαρακτήρισαν αγροτοπατέρες. Σε αυτούς που το παίζουν αγροτοπατέρες τους χαρίζουμε τη διαδικασία" τόνισε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης και πρόσθεσε "δεν θα συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσύρουν όλα αυτά τα μέτρα από το νομοσχέδιο".
Σε διάλογο καλεί ο Β. Αποστόλου
Εν τω μεταξύ πρόσκληση διαλόγου απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγελης Αποστόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μαζί με τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους μικρομεσαίους αγρότες που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του πρωτογενούς τομέα».
Επιθυμούμε το διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουμε και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας Solvency ΙΙ για την ιδιωτική ασφάλιση."Δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές" είπε ο κ. Αλεξιάδης και υποστήριξε ότι, οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. "Δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα" συνέχισε. "Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη" που, όπως είπε, "ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές".