Latest News

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ποιοι ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού: «Χορτάσαμε από το "θέαμά" σας, δεν ζητάμε τον "άρτο" σας"

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί οπτικοακουστικών έργων (ΣΑΠΟΕ), με ανοικτή επιστολή τους, ζητούν σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και του...
 επιτελείου του.

«Χορτάσαμε από το "θέαμά" σας, δεν ζητάμε τον "άρτο" σας. Το μόνο που ζητάμε είναι εσείς και το επιτελείο σας να παραιτηθείτε, γιατί ο "πολιτισμός" σας βλάπτει τον πολιτιμό και η άσκηση της πολιτικής σας παράγει πνευματική και οικονομική φτώχεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΣΑΠΟΕ.

«Με την πολιτική σας αυτοτροφοδοτείτε την ανθρωπιστική κρίση, η οποία για εσάς μάλλον έχει φιλοσοφική διάσταση, ενώ για εμάς είναι η πραγματικότητα» σημειώνει στην επιστολή της η ΣΑΠΟΕ και σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους συνεχίζει: «Επειδή προφανώς δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου που αναλάβατε, οφείλουμε να σας θμίσουμε ότι επί των ημερών σας […] καταργήθηκε ο βασικός πόρος για τη δημιουργία και την αυτοανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν διεκδικούσε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κινηματογράφου και τηλεόρασης του προσάπτουν, μεταξύ άλλων, ότι  «το 50% του προϋπολογισμού μιας ταινίας πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Με την πολιτική σας λοιπόν καταδικάζεται η παραγωγικότητα και ενοχοποιείται » και συμπληρώνουν: «Δεν σας απασχόλησε να εφαρμόσετε το νόμο για τον απόδοση του 1,5% από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την επένδυσή του σε κινηματογραφικές ταινίες».

Η ΣΑΠΟΕ αναφέρεται επίσης και στις πρόσφατες απομακρύνσεις των ηγεσιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Αθηνών, και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: «Το μόνο που σας απασχολεί είναι η συστημική σταθερότητα της εξουσίας σας σε κέντρα πολιτισμού και όχι η […] ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού».