Latest News

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

"Καυτό" ποδαρικό για την κυβέρνηση Τσίπρα


«Ποδαρικό» με την επιβολή νέων φόρων έκανε το 2016 ενώ η κυβέρνηση έχει ακόμα μπροστά της 60 καυτές μέρες για να κλείσει τα...
ανοιχτά ζητήματα.
Μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει σταλεί στους δανειστές η λίστα Κατρούγκαλου με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ενώ την προθεσμία (Παρασκευή 8 Ιανουαρίου) έχουν και οι ιδιοκτήτες ΙΧ για να προμηθευτούν χωρίς πρόστιμο τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους.
Δέκα ημέρες αργότερα – στις 18 Ιανουαρίου – επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης πρέπει να κλειδώσουν η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη φορολογία.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να διασφαλίσει πως η Ελλάδα θα πάρει θετική βαθμολογία από τα θεσμικά όργανα κατά την πρώτη αξιολόγηση.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τον πρωθυπουργό για την ελληνική πρόταση, με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντάει πως θέλει ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη».
Τα τρία σημεία του ελληνικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνουν καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις μέχρι τα 170 ευρώ και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.
Κλείνοντας την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους