Latest News

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά τρόφιμα


Αύξηση έως και 18% σημείωσαν οι τιμές σε βασικά τρόφιμα μέσα σε ένα χρόνο στη... χώρα μας, παρά την συνεχή μείωση των μισθών που έφτασε το 24% μέσα στην κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.   
Σύμφωνα με το σημερινό βασικό θέμα του Έθνους, που επικαλείται τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ , τα στοιχεία για την περίοδο Δεκέμβριος 2014-Δεκέμβριος 2015, δείχνουν ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα (1.8%).   Στο λάδι, παρότι φέτος υπήρξε μεγάλη παραγωγή, η τιμή αυξήθηκε κατά 16%, ενώ ο καφές κατά 16,44%, τα νωπά προϊόντα ως και 13%, ενώ οι τιμές στα αβγά αυξήθηκαν ως και 14,19%.  
 Σύμφωνα με πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα  νωπά προϊόντα οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στη διαρκώς μειούμενη  εγχώρια αγροτική παραγωγή, στους ελλιπείς ελέγχους και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Ακόμη ως αίτια καταγράφονται τα capital controls, αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων.