Άλλοι σημαντικοί μάρτυρες επέμεναν ότι τις πρώτες μέρες μετά τη δολοφονία της Λέλας Μαυρομάτη και την αρπαγή του 4χρονου παιδιού τους Φοίβου, ο Λέσι είχε βρει καταφύγιο σε γνωστό του πρόσωπο στην περιοχή των Μεγάρων.
Η εκπομπή ενημέρωσε διακριτικά τις Αρχές για περαιτέρω έρευνα.


Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο παππούς του 4χρονου Φοίβου συναντήθηκε με τονΥπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα. Στη συνάντηση ήταν παρών καιο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος . Ο Λάμπης Μαυρομάτης ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει αν υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά των Αρχών το πρώτο διάστημα των ερευνών και να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στον εντοπισμό του Φοίβου. Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε πως στις έρευνες συμμετέχουν πλέον εξειδικευμένοι αξιωματικοί στις αρπαγές ανηλίκων.
«Προσεύχομαι να μην κάνει κακό στον Φοίβο…»
Η γυναίκα που άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της και το σπίτι της και δέχτηκε τον Τζέιμς Λέσι σαν παιδί της όταν εκείνος ήταν έφηβος, μίλησε στο «Τούνελ».


Η Αμάντα Μπριτ και ο σύζυγος της Φίλιπ το 1999 έσκυψαν σαν πραγματικοί γονείς πάνω στον Λέσι όταν εκείνος έφτασε στην Αγγλία. Εμφανίστηκε σαν πρόσφυγας πολέμου από το Κόσοβο με το όνομα Άλμπερτ Κόσοβα. Δεν είχε επίσημα έγγραφα και σε όλους έλεγε πως είχε βρει τους γονείς του νεκρούς στην κουζίνα μια μέρα που επέστρεψε από το σχολείο.
Στην αρχή έμενε σε μια περιοχή έξω από το Λονδίνο. Στη συνέχεια πήγε σε μια ανάδοχη οικογένεια στο Νόρφολκ όπου γνωρίστηκε στο σχολείο με τον μεγάλο γιο της οικογένειας Μπριτ, Μπάρυ Ρόπερτσον. Το 2002 όταν έγινε 18 ετών αποδεσμεύτηκε από την επιτήρηση των Βρετανικών κοινωνικών υπηρεσιών και ζήτησε από την οικογένεια Μπριτ να μείνει μαζί τους.
Για τα επόμενα τρία χρόνια η οικογένεια προσπαθούσε να τον βοηθήσει να εκδώσει έγγραφα προκειμένου να μείνει στη χώρα. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους κι έτσι ο Λέσι στις 20 Ιουνίου του 2005 επέστρεψε στο Κόσοβο.


Όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσαν επαφές μαζί του αλλά ποτέ δεν τους έδωσε σαφείς εξηγήσεις γιατί το όνομα που χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα ήταν Τζέιμς Κλοντ Λέσι. Το ζεύγος των Βρετανών τον επισκεπτόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και μιλούσαν συχνά μέσω σκάιπ.
Σε ένα επόμενο ταξίδι τους το 2012 η Λέλα τους είπε πως θα φιλοξενούσε την μητέρα του Λέσι. Εκείνοι σοκαρίστηκαν και όταν τον ρώτησαν τους είπε πως δεν ήξερε πως ήταν υιοθετημένος και ότι οι πραγματική του οικογένεια τον βρήκε μέσω φέιςμπουκ.


Όπως ισχυρίστηκε η Αμάντα Μπριτ, η Λέλα της είχε εκμυστηρευτεί πως ο Λέσι της είχε πει ψέματα για το παρελθόν του. Της είχε πει πως ζούσε στην Ελλάδα το διάστημα που εκείνος ήταν στην Αγγλία. Όπως της είχε εξομολογηθεί ανησυχούσε ιδιαίτερα γιατί γνώριζε πως ο Λέσι έκρυβε στο σπίτι ένα όπλο. Η Λέλα είχε αποκαλύψει στην Αγγλίδα φίλη πως ο Λέσι της είχε φερθεί βίαια τουλάχιστον τρεις φορές αλλά δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν για αυτά τα περιστατικά.Φοβόταν μήπως ο σύζυγος της πάρει τα παιδιά και φύγει στο εξωτερικό. Μάλιστα για καιρό επέμενε να τους βγάλουν διαβατήρια.
«Ο Ιάσονας περίμενε το ασθενοφόρο να φέρει πίσω τη μητέρα του…»
Μέσα στο σπίτι της σφαγής ο Πέτρος αδελφός της Λέλας Μαυρομάτη, ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που βρήκε την οικογένεια του. Ο ίδιος έλλειπε σε ταξίδι όταν ο Τζέιμς Λέσι αφαίρεσε με επτά μαχαιριές τη ζωή της αδελφής του μπροστά στα μάτια του εξάχρονου ανιψιού του.
Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ακόμα παραμένει στολισμένο μέσα στο δωμάτιο που πάγωσε ο χρόνος, μίλησε στην ρεπόρτερ του «Τούνελ». Ανήμερα των Φώτων το απόγευμα η Λέλα ετοιμαζόταν να πάει με μια φίλη της και με τα παιδιά σε έναν παιδότοπο. Τα δυο αγοράκια της ήταν στον κάτω όροφο μαζί με τους γονείς της. Ήταν γύρω στις 6 και μισή το απόγευμα όταν ο Λέσι έφτασε στο σπίτι. Μόλις τον είδε ο μεγάλος του γιος να ανεβαίνει τις σκάλες τον ακολούθησε, για να δει λίγα λεπτά αργότερα, τον ίδιο του τον πατέρα να σκοτώνει τη μητέρα του. Ο Λέσι χωρίς να χάσει χρόνο φεύγοντας άρπαξε τον τετράχρονο Φοίβο από την αυλή κι εξαφανίστηκε.
Ο Ιάσονας έκλαιγε βουβά μπροστά στην αιμόφυρτη μητέρα του που ήταν πεσμένη στο πάτωμα όταν μετά από λίγο ανέβηκε η γιαγιά του και αντίκρισε το αποτρόπαιο αυτό θέαμα.
Από τότε το παιδί παρακολουθείται από ψυχολόγο και συχνά λέει πως περιμένει η Αστυνομία να πιάσει τον καταζητούμενο πατέρα του και να φέρει πίσω τον Φοίβο. Η παιδική ψυχούλα του δεν μπορούσε να δεχτεί ότι μανούλα του πέθανε. Έλεγε πως την πήρε το ασθενοφόρο γιατί δεν ήταν καλά και πως σύντομα θα γυρνούσε σπίτι. Ο ψυχολόγος πρότεινε το παιδί να δει τη μάνα του στη κηδεία και να την αποχαιρετήσει για το αποδεχτεί. Οι εκκλήσεις της Μαρίας Μαυρομάτη μητέρας της Λέλας και του πατέρα της, που αγωνιούν για την τύχη του μικρότερου εγγονού τους, ραγίζουν καρδιές. Το μόνο που ζητούν είναι να επιστρέψει ο Φοίβος ασφαλής και να μεγαλώσει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται με τον μεγαλύτερο αδερφό του.


«Είχε άλλο πρόσωπο στον κόσμο και άλλο στο σπίτι…»
Ο πατέρας της αδικοχαμένης Λέλας, Λάμπης Μαυρομάτης φανερά καταβεβλημένος μίλησε στην ρεπόρτερ του «Τούνελ». Αναφέρθηκε συγκινημένος στην κόρη του, στο ταλέντο της και στο πάθος της για τη ζωγραφική. Περιέγραψε στην κάμερα τη γνωριμία της Λέλας με τον Λέσι. Εκείνη ζούσε σε μια παραθαλάσσια μονοκατοικία στα Ψακούδια Χαλκιδικής. Ο Λέσι ανέλαβε τις εργασίες του κήπου και σύντομα ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν. Μέχρι τότε εμφάνιζε σε όλους το προσωπείο ενός καλού ανθρώπου. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν όταν η Λέλα έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.
Η συμπεριφορά του άρχιζε να αλλάζει και η γυναίκα παρά τις προσπάθειες της να σώσει το γάμο τους, αντιμετώπιζε συνεχώς τη σκληρή του πλευρά. Αποφάσισε οριστικά να χωρίσει μαζί του μετά από ένα ταξίδι τους στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2015. Το ζευγάρι είχε φτάσει σε ουσιαστική ρήξη. Όμως η Λέλα δεν θέλησε να ζητήσει βοήθεια από την οικογένεια της.



«Ζητούσε απ’ τον φίλο του αυτοκίνητο για να διαφύγει…»
Στην ρεπόρτερ του «Τούνελ» μίλησε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έμενε ο Λέσι μετά το χωρισμό του με τη Λέλα. Το σπίτι είχε νοικιάσει αρχικά ένας φίλος του Αλβανού που του το είχε παραχωρήσει. Όπως είπε εκεί δεν τον επισκεπτόταν κανείς άλλος παρά μόνο τα παιδιά του. Του είχε όμως κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο φίλος του Λέσι του τηλεφώνησε χωρίς να γνωρίζει πως είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και του είπε ότι ο δράστης του ζητούσε να του βρει ένα αυτοκίνητο. Ο πρόεδρος ομάδας εθελοντών της περιοχής Χρήστος Ράμμος είπε στο «Τούνελ» πως ερευνήθηκε μια έκταση 10 χιλιομέτρων χωρίς όμως αποτέλεσμα και τώρα οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν σε πόλεις. Μετά το έγκλημα, η ομάδα του βρήκε το μηχανάκι του δράστη εγκαταλειμμένο στην περιοχή Ψακούδια. Σε κοντινό σημείο βρέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο που ερευνάται αν το χρησιμοποιούσε ο Λέσι.
Δείτε λεπτομέρειες για την υπόθεση εδώ.