Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ


Δένουν ξανά τα πλοία στα λιμάνια καθώς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του ναυτικοί αντιδρώντας στις ρυθμίσεις...

του ασφαλιστικού. Ειδικότερα,  η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. 

Επίσης, η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου, με προοπτική να ενταθούν οι  κινητοποιήσεις  κατά τη διάρκεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σε  ανακοίνωσή της η ΠΝΟ επισημαίνει ότι οι ναυτεργάτες «δεν  διεκδικούν τίποτα νέο. Απλά ορθώνουν το ανάστημα, μαζί με  όλους  τους  εργαζομένους και τους επιστημονικούς  φορείς της χώρας, ενάντια στη λαίλαπα του  ασφαλιστικού, με το  οποίο και κατεδαφίζεται πλήρως η κοινωνική  ασφάλιση και το Κράτος Πρόνοιας και οδηγούνται μαθηματικά στην φτώχεια  και στην εξαθλίωση».

Η ΠΝΟ ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του  επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι «ο αγώνας ο οποίος και διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την ελληνική  κοινωνία».

Η επίσημη θέση της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό. Καταργεί στην ουσία το Κράτος Πρόνοιας και βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"». 

«Δεν διαλύεται μόνο το αρχαιότερο ταμείο της χώρας και το δεύτερο ασφαλιστικό ταμείο σε όλη την Ευρώπη, το ΝΑΤ, του οποίου η σύσταση, η αυτονομία και η λειτουργία του αποτελεί αναγκαία και επιβεβλημένη προϋπόθεση, λόγω της ιδιομορφίας του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά όλο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας τινάζεται στον αέρα, με άγνωστες τις τελικές αλλά βέβαιες τις καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ιδιότητα ή κοινωνική τάξη», αναφέρει και συνεχίζει: «Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όλα τα μέχρι σήμερα αυτοτελή ασφαλιστικά ταμεία, μετατρέπονται σε τμήματα ενός πολυδαίδαλου και υδροκέφαλου Ταμείου, γίνεται υφαρπαγή -κλοπή των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευομένων ταμείων, με ταυτόχρονη ίδρυση και λειτουργία Ανώνυμης Εταιρείας "διαχείρισης και αξιοποίησης" των στοιχείων αυτών με... "ιδιωτικοοικονομικά" κριτήρια».

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «η εφεύρεση του επανυπολογισμού των συντάξεων και μάλιστα με ανύπαρκτα στοιχεία είναι πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία στην κοινωνικοοικονομική ασφάλιση. Όπως επίσης παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί ο υπολογισμός των νέων συντάξεων, με αντιστρόφως ανάλογο τρόπο των καταβαλλομένων εισφορών, καθώς επίσης και οι περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές».