Latest News

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Νέα «γενιά» χρεών 13,5 δισ.


Μόνο τον Δεκέμβριο οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν στο 1,65 δισεκατομμύριο ευρώ...

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ύψους 13,48 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε το 2015, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι πέρσι αντιστοιχούν σε πέντε φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ που ανέρχονται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μόνο τον Δεκέμβριο δεν πληρώθηκαν βεβαιωμένες οφειλές 1,647 δισεκατομμυρίου ευρώ, αφού εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας του 2015 όσον αφορά στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αύγουστος με 1,67 δισεκατομμύριο ευρώ νέα απλήρωτα χρέη.
Σχεδόν κάθε ένα μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) προς το Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί πλέον στα 85,013 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό αυτό, το οποίο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, καθώς αφορά οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.