Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ: Ζουν από τα συσσίτια 1 στους 5 πολίτες σε φτωχογειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας (ΕΡΕΥΝΑ)


Σοκάρουν τα στοιχεία για την κοινωνική κατάσταση των πολιτών μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας και κρίσης που καταγράφει έρευνα του...Συνηγόρου του Πολίτη.  
Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους δέκα πολίτες σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν έχουν θέρμανση και ζεστό νερό ενώ 1 στους 4 που ζούν σε πολυκατοικία δεν έχει ανάψει καλοριφέρ από το 2010. Την ίδια ώρα ο 1 στους 5 καταφεύγει στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία.  
Η έρευνα διεξήχθη στην Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Νίκαια, το Πέραμα και το Ρέντη και αποκαλύπτει ακόμη ότι  σχεδόν 1 στους 5 στερούνται σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης, σχεδόν 3 στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ το 17% των ερωτηθέντων έχει υποστεί την ταλαιπωρία της διακοπής ηλεκτροδότησης ή υδροδότησης επειδή δεν μπόρεσε να εξοφλήσει το λογαριασμό.   Ακόμη, ένας στους τέσσερις έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.   
 Όταν οι πολίτες ερωτώνται για το περιβάλλον στις περιοχές του ζουν αναφέρουν σε ποσοστό  55,2% ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς και μη συντηρημένοι ελεύθεροι χώροι ενώ ακολουθούν με 20,6% η παρουσία μεταναστών, Ρομά και αστέγων. Με  18,9% έπονται οι προβληματικές υποδομές, οι λακκούβες στους δρόμους και τα σπασμένα πεζοδρόμια.   Για τις συνθήκες διαβίωσης το 55,6% δηλώνει λίγο ευχαριστημένο, το 17,2% καθόλου ευχαριστημένο και το 27,2% πολύ ευχαριστημένο.    Δυσκολίες στην πληρωμή οφειλών σε τράπεζες αντιμετώπισαν τα τελευταία 5 χρόνια οι μισοί, στους 1 στους 6 έκοψαν το ρεύμα ή το νερό, στον 1 στους 4 δεν λειτουργεί λόγω οικονομικών η κεντρική θέρμανση/ Η ανάγκη για θέρμανση/ψύξη είναι η κατεξοχήν μη εκπληρούμενη σε ποσοστό 80,2%, ενώ ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό ρεύμα (35,03%), το πετρέλαιο (33,09%), το φυσικό αέριο(9,04%), τα καυσόξυλα(8,47%) και το υγραέριο (7,34%).