Latest News

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Eurogroup: Γρήγορα με τα προαπαιτούμενα, για να πάμε στα «δύσκολα»


Μετά την επιτυχή υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων...
στο Eurogroup εξετάστηκε το θέμα του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στόχος είναι το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου «ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε ορισμένες από τις μείζονες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους για την πρώτη αξιολόγηση».
Το σημαντικότερο από αυτά τα ζητήματα, που θα κριθούν στις αρχές του επόμενου έτους, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για την οποία ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «έχει νόημα η επιδίωξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης», καθώς πρόκειται για μακρόπνοη μεταρρύθμιση. Σημείωσε πάντως ότι οι εταίροι δεν απαιτούν διακομματική συναίνεση για την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε για το θέμα: «Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αποτελεσματικά και αποφασιστικά για την πρώτη ολοκλήρωση του προγράμματος. Ελπίζω αυτό να γίνει τον Ιανουάριο. Ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όμως ξέρουμε ότι η Ελλάδα έδειξε φέτος μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα ότι είναι ικανή να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όσο δύσκολες κι αν είναι όταν πρόκειται για το συμφέρον της χώρας».
Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η τελευταία εκταμίευση αναμένεται από τον ESM την Τρίτη, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το τελικό ποσό που απαιτείται (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) είναι σαφώς χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων (25 δισ. ευρώ), αν και το τελικό συνολικό ποσό δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς παραμένει ακόμη ανοικτό το ζήτημα των μικρότερων τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς τι θα γίνει εάν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμ από το νέο έτος, είπε ότι ο στόχος παραμένει ένας και είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Για να γίνουν όλα αυτά, πρόσθεσε, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να πετύχει.