Latest News

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών ικανό να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 άτομα θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες μεταξύ....
Εφταλούς και Σκάλας Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο. 
Το νέο κέντρο αναμένεται να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης υποδοχής και διεκπεραίωσης των ανθρώπων που φτάνουν στην περιοχή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.
«Πρόκειται για μια απόλυτα σύγχρονη και ασφαλή υποδοχή που φτιάχτηκε σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα στελεχωθεί από απόλυτα επαγγελματίες στο χώρο τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πολ Κόρνου, συντονιστής της δράσης της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee) στη Λέσβο, η οποία κατασκεύασε το Κέντρο και θα το λειτουργήσει.
Το κόστος της κατασκευής του ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους της IRC. Από πόρους της Οργάνωσης αυτής θα καλυφθεί και το κόστος λειτουργίας του Κέντρου τον πρώτο χρόνο, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του 2016, κόστος που θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της IRC θα εργάζονται 70 συνολικά άτομα με ετήσιες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το 90% δε από αυτούς προσλαμβάνονται από τα χωριά γύρω από το Κέντρο, κυρίως από το Μόλυβο και τη Συκαμνιά.
Φτιαγμένο δίπλα από τη θάλασσα και προστατευμένο από ανέμους το Κέντρο λειτουργεί σε δυο επίπεδα. Ένα της υποδοχής περί των 2.000 μεταναστών και προσφύγων και ένα της προσωρινής διαμονής μέχρι να αναχωρήσουν για το Κέντρο καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια, περί των 1500 ανθρώπων.
Όπως λέει ο Τάϊλερ Τζαμπ, συντονιστής διαχείρισης κρίσης της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee), «το Κέντρο δεν αποτελεί έναν χώρο που φτιάχτηκε πρόχειρα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίσιμη στιγμή. Διαθέτει χώρους υποδοχής γυναικών και παιδιών, υπηρεσίες επανένωσης οικογενειών, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, ακόμα και χώρους ενημέρωσης των προσφύγων με οθόνες, όπου σε έξι γλώσσες θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται και τι μπορούν να κάνουν στη συνέχεια».
Φυσικά σε έναν τέτοιο χώρο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι χώροι υγιεινής, παροχής ρουχισμού και φαγητού.
Στο σύνολο τους κατασκευάσθηκαν σε συνεννόηση με τις τοπικές υπηρεσίες, αυτοδιοικητικές αρχές και τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ενώ πριν ξεκινήσει η δημιουργία του υπήρξαν οι απαραίτητες συζητήσεις και επιτεύχθηκε η συναίνεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι πριν τη δημιουργία του υπήρξε αδειοδότηση μετά από αρχαιολογικές τομές και από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων.
Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθημερινά, υπάρχει σύνδεση με δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ενώ υδροδοτείται με ασφάλεια από τοπικές γεωτρήσεις.
Σε πλήρη λειτουργία θα είναι σε δυο περίπου εβδομάδες. «Το Κέντρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πολ Κόρνου, «ανήκει στην τοπική κοινωνία. Φτιάχτηκε προκειμένου να ανακουφίσει τους πρόσφυγες αλλά και την τοπική κοινωνία από τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Και θα είμαστε χαρούμενοι αν βρεθεί ένας αξιόπιστος εταίρος από ελληνικής πλευράς στον οποίο και με χαρά θα το παραδώσουμε να το λειτουργήσει όταν θα ολοκληρωθεί το δικό μας έργο». 

Δείτε τις φωτογραφίες
 ΑΠΕ-ΜΠΕ