Latest News

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές στη ΝΔ: Με τρία ευρώ, βγάζουν πρόεδρο


Άνοιξαν οι κάλπες, που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το φάντασμα...
της διάσπασης, παρότι οι υποψήφιοι  δημοσίως, ομνύουν πίστη στην ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης. Το ότι ο κίνδυνος διάσπασης διατυπώθηκε από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος στις ίδιες δημόσιες παρεμβάσεις του μίλησε θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και για την σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, διαμορφώνει συνειρμούς, σύμφωνα με τους οποίους η καραμανλική πτέρυγα, που στηρίζει τον Βαγγέλη Μείμαράκη, επισείει τον κίνδυνο και τον συνδέει με το ενδεχόμενο το κόμμα να πάρει δεξιά στροφή που θα συνδεθεί με την απόλυτη αντίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα και την άρνηση κάθε συναίνεσης. Είναι ενδεικτικό ότι την επαφή Τσίπρα-Καραμανλή αποκάλυψε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, γνωστοί  καραμανλικοί και οι δύο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δημοσίως κάλυψε την πρωτοβουλία Καραμανλή να μιλήσει με τον πρωθυπουργό πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Τα μέλη του κόμματος καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Άδωνη Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα.
Οι εκλογές διεξάγονται από 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους. Εάν απαιτηθεί β' γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού δεν θα υπάρξει η ηλεκτρονική υποστήριξη μέσω Tablet και Internet και ως εκ τούτου η διαγραφή του ψηφοφόρου από τον εθνικό κατάλογο και η αναγραφή του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού στην Αίτηση Επιβεβαίωσης / Εγγραφής μέλους δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν έχει την Ελληνική ιθαγένεια, για να μπορεί να ψηφίσει πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στις τοπικές καταστάσεις μελών του κόμματος έως τις 20 Νοεμβρίου 2015. Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος -ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια- εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Νοεμβρίου 2015.
Οι ψηφοφόροι των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει να επιδεικνύουν, ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, μόνον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, τα οποία να έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Κατά τα άλλα, η διαδικασία γίνεται όπως έχει προσδιοριστεί για τα εκλογικά κέντρα στο εσωτερικό. Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ.
Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης. Η διαδικασία της ψηφοφορίας Η εκλογή γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών που έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής. Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει, εφόσον δεν φέρει μαζί του, έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει. Στη συνέχεια υποβάλλει το έντυπο στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Επιπλέον, ο ψηφοφόρος καταβάλει στο μέλος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό το προβλεπόμενο για τη συμμετοχή ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής του ποσό (3 ευρώ) και στη συνέχεια ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.