Latest News

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Εφορία: Ερχονται κατασχέσεις για χρέη


Με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών προειδοποιεί η Εφορία τους φορολογούμενους που δεν ρύθμισαν τις... ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Νοεμβρίου έχει αρθεί η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το Δημόσιο.

Στέλνει παράλληλα μήνυμα στους οφειλέτες να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους σε έως 24 δόσεις υπενθυμίζοντας ότι δικαιούνται να προστατεύσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο» για ποσό μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι «μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.
Ρύθμιση
Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή έχουν απολέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απολεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους».
Τέλος η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει ότι «το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως».