Latest News

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μηνύματα Ντομπρόβσκις στην Αθήνα για το Ασφαλιστικό


Την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λέγοντας ότι...
η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν και κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt, ο Ντομπρόβσκις εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και του Ασφαλιστικού.

Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού πρέπει να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του Μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Tσίπρα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει ότι «εμείς αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά». Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «είναι ωστόσο μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το Ταμείο».

Ερωτηθείς για το χρόνο έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος είπε ότι πλέον προσδιορίζεται στις αρχές του 2016, αν και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Πάντως ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνει την καθυστέρηση λέγοντας ότι «αρχικά σχεδιάζαμε να γίνει το φθινόπωρο, αλλά τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει ακόμα ορισμένες από τις δεσμεύσεις της, αν και οι προετοιμασίες (σ.σ. για την πρώτη αξιολόγηση) έχουν ξεκινήσει».

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, σχετικά με το κατά πόσο το ελληνικό ζήτημα απειλεί την σταθερότητα της ευρωζώνης εκτιμά ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε απειλή για την Ευρώπη. 

«Δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ» επισήμανε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.