Latest News

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κλείνουν τους Δήμους για τον προϋπολογισμό


Το συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας... αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή..Αυτό, αποφάσισε μεταξύ άλλων η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο την οικονομική κατάστασή τους. Προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το μήνυμα που αποστέλλουν οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας προς την κεντρική εξουσία είναι «ως εδώ και μη παρέκει». Ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους δήμους, τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, η πρόβλεψη να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δισ ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσίασε διεκδικητικό πλαίσιο 13 σημείων. Μεταξύ άλλων ζητείται:
  • Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και να της αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
  • Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού, για την Αυτοδιοίκηση.
  • Να αντιμετωπιστεί το χρέος των δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
  • Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα δήμων 2 δισ. ευρώ.
  • Τη συμμετοχή των ελληνικών δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10%.
  • Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ-Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους δήμους.
  • Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών.
  • Να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες κ.ά.
Κουρουμπλής: Θέσπιση ανατρεπτικού νέου πλαισίου
Τη βούλησή του για «ουσιαστικό, συγκεκριμένο διάλογο χωρίς περιστροφές» με την Αυτοδιοίκηση μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη για μεγάλη ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε τη θέσπιση εντός του 2016 ενός «ανατρεπτικού, ριζικού, νέου θεσμικού πλαισίου», το οποίο θα απαλλάξει την Αυτοδιοίκηση από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, θα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, θα θεσπίζει μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα διοχετεύουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, εξαλείφοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, και θα προωθεί την αλληλέγγυα οικονομία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και «ίσως λιγότερους βουλευτές», καθώς και ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ανήγγειλε, ακόμη, ότι εντός του 2016 θα υπάρξει νέα αξιολόγηση δομών και του στελεχιακού δυναμικού, εθελοντική κινητικότητα, ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, καθιέρωση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, σημείωσε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 δεν υπάρχουν -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μειώσεις στα ποσά για την Αυτοδιοίκηση. Επίσης ανακοίνωσε την καταβολή σήμερα στους δήμους 108 εκατ. ευρώ για ΣΑΤΑ Ιουνίου-Ιουλίου και μέρος των παρακρατηθέντων, στις 8 του μηνός την απόδοση άλλων 230 εκατ. ευρώ για οφειλές ΣΑΤΑ και παρακρατηθέντα, και 21 του μηνός αποπληρωμή και όλων των υπολοίπων ποσών που εκκρεμούν για την Αυτοδιοίκηση από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Σχετικά με τις προσλήψεις, τέλος, κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν για πρόσληψη αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.in.gr