Latest News

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Σχέδια για «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια

Τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου αρχαιολογικής σημασίας στον ευρύτερο χώρο...
του Ευβοϊκού κόλπου δρομολογούν...
οι Αρχές.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια και θα αποτελείται από έξι επισκέψιμους χώρους: Νησιωτικό σύμπλεγμα Στύρων, Νήσος Καβαλλιανή – Όρμος Αλμυροποτάμου, Νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, Πορτολάφια Εύβοιας – Νήσος Ακιό, Μακρόνησος, Λαυρεωτική.

Για το καταδυτικό πάρκο υψηλών προδιαγραφών έχουν προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την άμεση υλοποίηση του έργου, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα σχέδια συζήτησαν σήμερα, Τετάρτη, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης. 

Στη δήλωσή της Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση, πρόκειται για καταδυτικό πάρκο, ένα υποβρύχιο μουσείο αρχαίων ναυαγίων. Όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν τότε και μπορούν».

«Πρόκειται για μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάταξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας» τόνισε η κ. Δούρου. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογράμμισε τη σημασία και την πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας καθώς και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους δύο δήμους. 

Τέλος, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Λαυρεωτικής, τόνισαν ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ευεργετικά οφέλη, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό.