Latest News

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Bye Bye WiFi, έρχεται το Li-fi!


Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες της νέας ασύρματης τεχνολογίας που κατεβάζει με...
ταχύτητες 224GB.
Επιστήμονες άρχισαν τις πρώτες δοκιμές μιας νέας ασύρματης τεχνολογίας με εκατονταπλάσια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, που ονομάζεται Li-Fi και αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη χρήση του internet.
Το Li-Fi, το οποίο αποτελεί εφεύρεση του Χάραλντ Χάας από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, φτάνει σε συνθήκες εργαστηρίου την ταχύτητα των 224 GB ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπει το download 18 ταινιών μεγέθους 1,5 GB ανά δευτερόλεπτο. Η τεχνολογία δοκιμάζεται τώρα σε πραγματικές συνθήκες εργασιακών χώρων και βιομηχανικών περιβαλλόντων στο Ταλίν της Εσθονίας, ενώ η γαλλική εταιρία Oledcomm έχει αρχίσει ήδη να εγκαθιστά συστήματα Li-Fi σε κάποια τοπικά νοσοκομεία. «Εχουμε ξεκινήσει κάποια πιλοτικά πρότζεκτ σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπου είναι δυνατή η χρήση της νέας τεχνολογίας» εξήγησε ο Ντιπάκι Σολάνκι, διευθύνων σύμβουλος της εσθονικής εταιρίας τεχνολογίας Velmenni, ελπίζοντας σε σύντομη επέκταση της εφαρμογής της.
«Αόρατες»
Η μεταφορά δεδομένων γίνεται με τη χρήση ορατού φωτός (VLC) μεταξύ 400 και 800 terahertz, το οποίο παράγεται από απλούς λαμπτήρες LED και λειτουργεί σαν τον κώδικα του Μορς. Οι ταχύτητες με τις οποίες αναβοσβήνουν οι λαμπτήρες ωστόσο είναι τόσο υψηλές, που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Η ταχύτητα δεν είναι όμως το μοναδικό πλεονέκτημα του Li-Fi, καθώς το γεγονός ότι το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει μέσα από τείχους το καθιστά πολύ πιο ασφαλές και λιγότερο ευάλωτο σε παρεμβολές.
Καθώς η νέα τεχνολογία δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά το wi-fi, καθώς δεν είναι εφικτό να ξηλωθούν οι υποδομές του, στόχος των ειδικών είναι να συνδυάσουν τις δύο αυτές ασύρματες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ταχύτητα.