Latest News

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Χαμένοι και κερδισμένοι από το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο


Απώλειες μέσω του παγώματος του μισθού τους για 6 χρόνια μέχρι το 2021 αναμένεται να έχουν οι μισοί σχεδόν...
δημόσιοι υπάλληλοι ενώ μικρές αυξήσεις από 20 έως και 50 ευρώ θα λάβουν οι υπόλοιποι σύμφωνα με το νέο Μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2016.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αν. υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη περίπου  310.000 υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις από 20-50 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι διαθέτουν έως και 15 χρόνια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και όσοι έχουν μείνει στάσιμοι στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που έχουν καταταχθεί λόγω  του παγώματος της βαθμολογικής ωρίμανσης που έχει επιβάλλει το μνημόνιο θα δουν μικρές αυξήσεις στον βασικό τους μισθό λόγω της αποσύνδεσης μισθολογίου από το βαθμολόγιο.

Τι προβλέπει η νέα κλίμακα

Η νέα  μισθολογική κλίμακα  περιλαμβάνει 19 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπάλληλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα αποδίδουν αυξήσεις από 25-50 ευρώ ανά διετία και 13 μισθολογικά κλιμάκια για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία θα αποδίδουν αυξήσεις από 15-35 ευρώ ανά τριετία. Σκοπός  της αποσύνδεσης βαθμολογίου και μισθολογίου αλλά και η απόδοση αυξήσεων ανά τριετία στους υπαλλήλους με χαμηλά προσόντα, έχει ως στόχο την αύξηση της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων που δεν διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών αφού οι ονομαστικές μειώσεις θα δίνονται ως προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους οι οποίοι για την επόμενη εξαετία θα είναι «παγωμένοι» μισθολογικά αφού η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις των μισθολογικών κλιμακίων. Έτσι η προσωπική διαφορά θα μειώνεται έως ότου εξαλειφθεί ανάλογα με τις αυξήσεις που θα έπρεπε να λάβει ο υπάλληλος από την εξέλιξή του στα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα επιδόματα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με του δανειστές συζητείται και η αύξηση κατά 50-100 ευρώ των επιδοµάτων θέσης ευθύνης που λαµβάνουν οι προϊστάµενοι.
Οι υπάλληλοι θα καταταγούν στα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με σενάριο που παρουσίασε το Έθνος την περασμένη Πέμπτη με το οποίο έχουν υπολογιστεί οι ωριμάνσεις στο 3% του βασικού μισθού οι μισθολογικές κλίμακες διαμορφώνονται ωε εξής μετά την δοκιμαστική διετία.
Στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί ανά κατηγορία που ισχύουν για την διετή δοκιμαστική περίοδο. Το πρώτο κλιμάκιο υπολογίζεται από τον τρίτο χρόνο εργασίας. Οι εισαγωγικοί μισθοί είναι: υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ)  780 ευρώ , δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  858 ευρώ , ενώ στους ΤΕ 1.037  ευρώ και στους ΠΕ  1092 ευρώ .