Latest News

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Έφτασε η ώρα της κρίσης για τους υποψήφιους προέδρους


Μετά από ένα δίμηνο έντονης και εσωστρεφούς εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας, και χωρίς να γίνει πολιτικός διάλογος, αλλά παράλληλοι μονόλογοι, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον...
μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για την εκλογή του νέου της αρχηγού.
Σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτική κατάσταση, με δεδομένη την κυβερνητική κρίση, απόρροια των κραδασμών που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η συντηρητική παράταξη καλείται αύριο, Κυριακή 22 Νοεμβρίου να εκλέξει τη νέα της ηγεσία.
Η κινητοποίηση των επιτελείων όλων των υποψηφίων, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι πολύ μεγάλη την ύστατη στιγμή και έως την τελευταία ώρα απευθύνουν κάλεσμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες για να συμμετάσχουν σε μια δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία.
Η ώρα της βάσης έφθασε και το βράδυ της Κυριακής, περίπου στις δέκα θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το ποιος υποψήφιος προηγείται, περίπου ποια θα είναι η διαφορά του από τον δεύτερο και κυρίως θα φανεί εάν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος την 29η Νοεμβρίου, τον οποίο προεξοφλούν οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας.
Η συμμετοχή, όπως έχει ειπωθεί από όλες τις πλευρές επί πάρα πολλές φορές, είναι αυτή που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου ο βαθμός της κινητοποίησης που έχει κάνει η κάθε πλευρά θα κρίνει και τον νικητή των εκλογών.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η κινητοποίηση που θα κάνουν τα επιτελεία των υποψηφίων και οι βουλευτές και τα στελέχη που τους στηρίζουν.
Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απήχηση που έχουν οι υποψήφιοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως π.χ. στην Β' Αθηνών, όπου εκλέγονται οι κκ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης και στην Κεντρική Μακεδονία που είναι προπύργιο του κ. Τζιτζικώστα.
Κρίσιμο στοιχείο είναι και η δημογραφική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που θα ψηφίσουν, καθώς άλλη επιρροή έχει στις νεώτερες ηλικίες κάποιος υποψήφιος και άλλη στις μεγαλύτερες ή άλλος έχει μεγαλύτερη απήχηση, από κάποιον άλλο, σε δυναμικά κοινά και ανθρώπους της αγοράς.
Η ώρα της κρίσης έφθασε και από το αποτέλεσμα θα φανεί ποιος κινήθηκε πιο αποτελεσματικά κατά την δίμηνη προεκλογική περίοδο και κυρίως ποιος κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ και κυρίως να τους «σηκώσει από τον καναπέ», καθώς είναι ένα κόμμα που διαρκώς στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις χάνει ψήφους σε απόλυτους αριθμούς.
Η αισιοδοξία κυριαρχεί σε όλα τα επιτελεία, όπως είναι λογικό. Ο κ. Μεϊμαράκηςμιλάει για νίκη από τον πρώτο γύρο και οι υπόλοιποι θεωρούν ότι θα τον κερδίσουν στο δεύτερο γύρο. Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει στην κάλπη. 
Ο κ. Μεϊμαράκης απηύθυνε την Παρασκευή από τη Χαλκίδα και αργότερα μέσω twitter κάλεσμα στους ψηφοφόρους και φίλους της ΝΔ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Την Κυριακή όλοι οι ΝεοΔημοκράτες στις κάλπες. Είναι η δικιά μας γιορτή» έγραψε. Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα ενότητας, ανανέωσης και σύνθεσης αλλά και συμμετοχής, ώστε να βγει η παράταξη περισσότερο δυνατή από αυτή τη διαδικασία.
Το Σάββατο το πρωί ο αρχηγός της ΝΔ έστειλε μήνυμα στους Νεοδημοκράτες: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μόνη αξιόπιστη δύναμη, δύναμη σιγουριάς, σταθερότητας και ελπίδας, είναι η Νέα Δημοκρατία. Την Κυριακή όλοι μαζί κάνουμε ακόμα πιο μεγάλη και πιο δυνατή τη Νέα Δημοκρατία».
Μιλώντας σε πολυπληθές, ένθερμο ακροατήριο, στην αίθουσα του θεάτρου Παπαδημητρίου, ο κ. Μεϊμαράκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατήγγειλε τους Τσίπρα-Καμμένο για τα προεκλογικά ψέματα που στόχο, όπως είπε, είχαν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.
Υπογράμμισε ότι το «όχι σε όλα» έγινε «ναι σε όλα», αποδεικνύοντας πως ήταν μύθος η δήθεν κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς. Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και δεν χαρίζει σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία. Διαβεβαίωσε ότι από την Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία ενωμένη   θα συνεχίσει τον αγώνα ακόμη πιο εντατικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μερικά χιλιόμετρα πιο νότια, στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης, στην κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση, σε μια κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου, παρουσία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κάλεσε σε συστράτευση τον απλό νεοδημοκράτη, ώστε να πάρει τις τύχες του κόμματος στα χέρια του.
«Την Κυριακή εκλέγουμε τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ και υποψήφιο πρωθυπουργό. Σας ζητώ να με εκλέξετε επόμενο πρόεδρο της ΝΔ. Δώστε μου τη δύναμη να αλλάξω τη ΝΔ για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και σημείωσε πως εγγυάται προσωπικά ότι μπορεί να ξανακάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο.

«Αυτό το ρυάκι που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες έχει γίνει ποτάμι και θα σπάσει το φράγμα των μηχανισμών. Εσείς θα δώσετε την απάντηση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σας χρειάζομαι στην κάλπη την Κυριακή να αλλάξουμε τη ΝΔ, να αλλάξουμε την Ελλάδα». Παράλληλα επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα γεννήθηκε μέσα στο ψέμα και θα πεθάνει μέσα στην απαξίωση».
Από το βορρά, τη Θεσσαλονίκη, το προπύργιό του, ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα νίκης στις εκλογές της Κυριακής και εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του. Ενώπιον αρκετών βουλευτών νομών της Μακεδονίας, από το κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ), μίλησε για την αλλαγή σελίδας της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να γίνει ξανά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, τονίζοντας ότι «το μέλλον μας δεν είναι το παρόν τους.
«Θέλουμε μια Νέα Δημοκρατία που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους. Από την Κυριακή ενωμένοι, κόντρα σε όσους δεν ακούν τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, με τη φωνή σας πια να είναι κυρίαρχη, η απαισιοδοξία τελειώνει» τόνισε και συμπλήρωσε: «Από την Κυριακή δεν θα είναι η Κεντροδεξιά που θα ανησυχεί για το μέλλον της. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ο κ. Τσίπρας και τα παλιά συστήματα που τον στηρίζουν, που θα ανησυχούν γιατί ο χρόνος τους θα τελειώνει. Γιατί θα τους έχουμε χαλάσει τα σχέδια».
Και αυτός, ζήτησε ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή, τονίζοντας: «Ζητώ ένα βροντερό όχι στη σιωπή και την απομόνωση, που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο αυτής της παράταξης. Εσείς όμως είστε η ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Αρνηθείτε αυτούς που σας αρνούνται. Αγνοήστε αυτούς που σας αγνοούν. Γυρίστε την πλάτη σε όσους δεν θέλουν μεγάλη και ισχυρή τη Νέα Δημοκρατία».
Ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία από το Αγρίνιο, απ' όπου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρότητα με πολλές επικριτικές αναφορές, υπεραμύνθηκε των κυβερνήσεων υπό τον Αντώνη Σαμαρά και εμφανίστηκε βέβαιος για την έκπληξη.
Το πρωί της Παρασκευής είχε επισκεφθεί με τον Θάνο Πλεύρη το κέντρο της Αθήνας και ειδικά την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, δίνοντας έμφαση στο θέμα του προσφυγικού.
Ο δεκάλογος των ψηφοφόρων της ΝΔ

1. Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών. Όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπάρχει και ενημέρωση από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

2. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

3.Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στην νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος.

4.Όσοι ψηφίζουν αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο).

6. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

7. Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά.

8. Στο δεύτερο γύρο, εάν γίνει, η συμμετοχή είναι χωρίς αντίτιμο.

9. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

10. Σε τυχόν επαναληπτική εκλογή ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όσοι είχαν ψηφίσει την 22-11-2015 και με βάση την κατάσταση των ψηφισάντων της 22-11-2015 που αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο.