Latest News

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Πόσο κόστισε στους τζιχαντιστές το μακελειό στο Παρίσι


Οι εξτρεμιστές που σκότωσαν 130 άτομα στο Παρίσι προκαλώντας κύματα αεροπορικών επιδρομών στην Συρία και θέτοντας σε επιφυλακή για πιθανές επιθέσεις ολόκληρο τον κόσμο, χρειάστηκαν...
μόλις 7.000 ευρώ για να οργανώσουν τις επιθέσεις τους, όπως μεταφέρει το Reuters.

Έτσι, και μετά το μακελειό στο Παρίσι, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, οι ηγέτες αγωνίζονται να πατάξουν τις πηγές χρηματοδότησης. Μέσα σε λίγες μέρες, η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας 1 δισ ευρώ.
Σε αντίθεση με το κόστος των μέτρων αυτών έρχονται οι επιθέσεις για τις οποίες χρειάστηκαν μερικά καλάσνικοφ και πυρομαχικά, αυτοσχέδιες ζώνες αυτοκτονίας, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, κάτι που σημαίνει ότι οι 8 δράστες ξόδεψαν σχετικά λίγα σε σύγκριση με το γεγονός ότι σκότωσαν αδιακρίτως σπέρνοντας τον πανικό.
Ακόμη πιο ακριβή ήταν η επίθεση της Αλ Κάιντα το 2001 στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος ανήλθε από 400 έως 500 χιλιάδες δολάρια, ένα ποσό που ξοδεύτηκε για την εκπαίδευση των αεροπειρατών να πετάξουν το αεροπλάνο, τις πτήσεις και τη διαβίωσή τους ενόσω εκείνοι εκπαιδεύονταν ως πιλότοι.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, το μακελειό στο Παρίσι, στο οποίο σκοτώθηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι που διασκέδαζαν σε μπαρ και ρεστοράν, στο Σταντ Ντε Φρανς και στο Μπατακλάν κόστισε λιγότερο από το 2% της προηγούμενης επίθεσης.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στους υπολογισμούς αυτούς δεν συμπεριέλαβε άλλα πιθανά κόστη, όπως το κόστος για τυχόν συνεργούς οι οποίοι πήγαν στο Παρίσι από άλλες χώρες εκτός της Γαλλίας και του Βελγίου.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το πιο περίτεχνο κομμάτι της επίθεσης έχει να κάνει με την κατασκευή των γιλέκων αυτοκτονίας για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πολύ φθηνά υλικά και προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα και στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές το άτομο που κατασκεύασε τα γιλέκα αυτοκτονίας ήταν έμπειρος και πιθανότατα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πραγματοποίησαν την επίθεση.
Το Reuters υπολογίζει ότι με τους βάσει ότι οι βομβιστές ήταν 7, τα χημικά κόστισαν για κάθε γιλέκο από 5 έως 10 ευρώ και τα μπουλόνια που χρησιμοποιήθηκαν γύρω στα 150 ευρώ. Οι δράστες ήταν τουλάχιστον 8 και τα διαμερίσματα που χρησιμοποίησαν στο Παρίσι 2, το ένα νοικιάστηκε για μία εβδομάδα και το άλλο για 3 νύχτες κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι κόστος ήταν γύρω στα 680 ευρώ.
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να πάνε από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι θα τους κόστισε γύρω στα 595 ευρώ, αν προέρχονται από γνωστή εταιρεία ενοικίασης και ενοικιάστηκαν για μία εβδομάδα.
Ένα καλάσνικοφ μπορεί να αγοραστεί στην Ε.Ε για 300 έως 700 ευρώ σύμφωνα με την Europol, ενώ οι σφαίρες που χρησιμοποίησαν κοστίζουν στο διαδίκτυο 500 ευρώ ανά 2.000 σφαίρες. Με δεδομένη την επίθεση με 3 καλάσνικοφ στο Μπατακλάν και το γεγονός ότι βρέθηκαν 3 ακόμα μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα και πιθανότατα ένα ακόμα, το κόστος φτάνει τα 5.400 ευρώ.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι το κόστος από πιθανά άλλα έξοδα που μπορεί να είχαν οι δράστες του μακελειού παραμένει αδιευκρίνιστο.
Για αυτό φέρνει ως παράδειγμα τον έναν βομβιστή αυτοκτονία του Σταντ Ντε Φρανς ο οποίος ταξίδεψε από την Συρία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στο Παρίσι.
Το κόστος αυτού του ταξιδιού δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς του, άλλα έπειτα από έρευνα που έκανε σημειώνει ότι μπορεί να φτάνει τα 1.200 ευρώ. Όπως τονίζει εάν το ταξίδι έγινε μέσω θαλάσσης με λέμβο και πλαστά έγγραφα το κόστος του ταξιδιού ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.