Latest News

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Υπόθεση Πανούση: Πανικός και μηνύσεις από την κυβέρνηση


Απρόσμενες πολιτικοδικαστικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ...
με τρομοκράτες.
Διαστάσεις που, σύμφωνα με το protothema.gr, έχουν προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό στο Μαξίμου για τον τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης, καθώς το ντόμινο των αποκαλύψεων δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί και η αλυσίδα των εμπλεκομένων προσώπων συνεχώς αυξάνεται, χωρίς να γνωρίζουν που θα σταματήσει η πολιτική χιονοστιβάδα που πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό του ραγδαίου χαρακτήρα των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τις 12:30 την πόρτα του Αρείου Πάγου για συνάντηση με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου πέρασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας μαζί με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να υποβάλουν μήνυση κατά του τέως υπουργού. Νωρίτερα πληροφορίες έλεγαν ότι μαζί τους θα ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, όμως, τελικά αποφασίστηκε να μην πάει στον Άρειο Πάγο.
Την ίδια στιγμή βήμα βήμα ξεδιπλώνεται ο πολύπλευρος ρόλος και οι σχέσεις που είχε ο Πάνου Λάμπρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και με μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο κ. Λάμπρου φέρεται σήμερα να μην εργάζεται μεν στο υπουργείο Δικαιοσύνης με έμμισθη σχέση στο γραφείο του υπουργού Νικόλαου Παρασκευόπουλου, αλλά ωστόσο συμβουλεύει αμισθί τον υπουργό Δικαιοσύνης ως μέλος ειδικής ομάδας εργασίας.
Την ίδια στιγμή συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με δαπάνες που εγκρίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος και συνομιλεί με τρομοκράτες για τη λήψη νομοθετικών μέτρων ως εκπρόσωπος του κ. Παρασκευόπουλου, ενώ σιωπά όταν μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» του λέει ότι καλά έκαναν και έβαλαν βόμβα στον κ. Πανούση.
Οι σχέσεις του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάμπρου στον πολιτικό χώρο της Κουμουνδούρου, φτάνουν σε τέτοιο σημείο, όπου στις 2 Νοεμβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης απλόχερα εγκρίνει τα κονδύλια για να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις φυλακές Διαβατών με χρήματα του Ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης με απέλπιδες ανακοινώσεις και δηλώσεις του προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το πρόσωπο του κ. Λάμπρου με ενέργειες του υπουργείου που προΐσταται, αλλά οι αποκαλύψεις του protothema.gr ρίπτουν στον καιάδα την επιχειρηματολογία του κ. Παρασκευόπουλου και τον οδηγούν σε νέα ατοπήματα.
Και στην επιτροπή ψηφοδελτίων
Εκτός από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κ. Λάμπρου, η εφημερίδα Τα ΝΕΑ αποκαλύπτει ότι ήταν μέλος της επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Το οποίο σημαίνει ότι ο πρόεδρος Αλέξης τον γνωρίζει καλά, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι σύντροφοί του στην Πολιτική Γραμματεία τον θυμούνται να εκπροσωπεί τους λεγόμενους «δικαιωματικούς» – μια τάση του κόμματος στην οποία δραστηριοποιήθηκαν στελέχη όπως η αγαπημένη κυρία Τασία (Χριστοδουλοπούλου), η Μάνια Μπαζέφσκι, που τώρα ανήκει στη Λαϊκή Ενότητα και διάφοροι άλλοι. Η τάση των «δικαιωματικών» είχε (και προφανώς έχει…) αναλάβει «εργολαβικά» μου είπαν την προώθηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων διαφόρων κοινωνικών μειονοτικών ομάδων, εκείνης των κρατουμένων στις φυλακές συμπεριλαμβανομένης» γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.
Το παρελθόν του κ. Λάμπρου
Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη λάβει διαστάσεις καταιγίδας, προτού καν ακόμα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προβεί σε κάποια ενέργεια για την επίμαχη υπόθεση, μετά τα στοιχεία που της κατέθεσε μέσα σε ένα μαύρο φάκελο ο κ. Πανούσης.
Κατ΄ αρχάς, να επισημανθεί ότι ο κ. Λάμπρου προέρχεται από την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), που έχει παλαιότερες ρίζες στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά.
Ακόμη, ο κ. Λάμπρου είναι από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι ένα από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, της οποίας προΐσταται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είναι γνωστή η δράση του στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος.
Η Πολιτική Γραμματεία είναι το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λάμπρου αναφέρεται 8ος στη σειρά σε μια λίστα 17 προσώπων στην οποία εκτός του κ. Τσίπρα περιλαμβάνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτο, ο Γιάννης Δραγασάκης και άλλοι.
Συμμετείχε σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης και είναι μέλος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων». Παράλληλα συμμετείχε σε πρωτοβουλίες για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.
Απασχολείται ως δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η εποχή» και είναι παράλληλα μέλος της συντακτικής επιτροπής της εν λόγω εφημερίδας.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο πρόσωπο του κ. Λάμπρου μετά τη δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που είχε στα χέρια του ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τις οποίες είχε συνομιλίες με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και διαπραγματευόταν νομοθετικά μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τις συνομιλίες αυτές ο κ. Πανούσης τις παρέδωσε στην κυρία Κουτζαμάνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η Ανωτάτη Εισαγγελική λειτουργός να αποφασίσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ως προς την τύχη των στοιχείων που προσκόμισε ο κ. Πανούσης.
Δηλαδή, εάν θα παραγγείλει ή όχι προκαταρκτική ποινική έρευνα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή εάν θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών ή Πρωτοδικών Αθηνών για τα περεταίρω.
Μόλις έγινε γνωστό ότι μέλος της Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παράλληλα ήταν και μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης και πρόβαινε σε διαπραγματεύσεις με κρατούμενους μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, ο κ. Παρασκευόπουλος αμέσως έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σε κάθε τόνο έλεγε ότι ο Πάνος Λάμπρου δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η διάψευση αυτή δεν άντεξε στον χρόνο.
Ο ίδιος ο κ. Λάμπρου αυτόκλητος δηλώνει ότι είναι αυτός που συνομιλεί με τους κρατούμενους μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως πέρα από αυτό αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Λάμπρου στις αρχές του μήνα συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις φυλακές Διαβατών με έξοδα τα οποία πλήρωσε το Δημόσιο.
Έτσι, επανέρχεται ο κ. Παρασκευόπουλος δηλώνοντας ότι ο κ. Λάμπρου από το τέλος του περασμένου Αυγούστου, δεν είναι μεν υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά συνεργάζεται με το υπουργείο αμισθί, ως μέλος ειδικής ομάδας….
Σύμφωνα με ανάρτηση στη «Διαύγεια» στις 30 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος με την υπ΄ αριθμ. 77672/30.10.2015 απόφασή του εγκρίνει «τη μετάβαση του Παναγιώτη Λάμπρου του Κωνσταντίνου, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, σιδηροδρομικώς, με ημερομηνία αναχώρησης την 1.11.2015 και επιστροφής την 3.11.2015, για υπηρεσιακούς λόγους».
Ο κ. Λάμπρου ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ως μέλος ειδικής ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέβη στη Θεσσαλονίκη συνόδευε τον κ. Τσίπρα στα εγκαίνια της μονάδα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές Διαβατών (2 Νοεμβρίου).
«Ήμασταν μαζί» είπε την Τρίτη ο ίδιος ο Πάνος Λάμπρου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Κοσμάτου, «η προκαλούμενη δαπάνη» για την μετάβαση και επιστροφή του κ. Λάμπρου στην Θεσσαλονίκη «θα βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού…». Δηλαδή η δαπάνη θα βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
Νέο έγγραφο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου ο κ. Λάμπρου συμπεριλαμβάνεται σε ειδική Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απεξάρτησης στους κρατούμενους.
Όπως αναφέρεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από 23 Ιουλίου του 2015, ο κ. Λάμπρου εντάσσεται στην ειδική αυτή ομάδα με την ιδιότητα του μετακλητού υπάλληλου στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ναι μεν δεν εργάζεται στο υπουργείο αλλά συνεργάζεται
Τα περιθώρια για τον κ. Παρασκευόπουλο στενεύουν πλέον.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται με ανακοίνωση και επισημαίνει ότι η εργασιακή σχέση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΫΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου με την ιδιότητα μετακλητού υπαλλήλου του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει λήξει από τις 28 Αυγούστου 2015, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε άρχισε αυτή η εργασιακή σχέση.
Ωστόσο, με την ίδια ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι ο κ. Λάμπρου «μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31.12.2015».
Έτσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, «με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1.11.2015 – 3.11.2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό».
Ουσιαστικά η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι ναι μεν η εργασιακή σχέση του κ. Λάμπρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημα έληξε τον περασμένο Αύγουστο, στην ουσία όμως συνεχίζει να παρέχει έργο και συμβουλές στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όχι πλέον με ατομική σχέση εργασίας, αλλά ως μέλος «ομάδας εργασίας» του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με άλλα λόγια το υπουργείο με την ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι ο κ. Λάμπρου συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η συνομιλία με μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς
H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης, του παζαριού ή να υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος.
Όμως, η θέση αυτή του κ. Παρασκευόπουλου δεν επαληθεύεται από την πραγματικότητα, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα αποσπάσματα συζητήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στα αποσπάσματα αυτά είναι από τις συνομιλίες, του κ. Λάμπρου με ηγετικό μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στις φυλακές, δίνοντας του υποσχέσεις.
Η συνομιλία που έχει ανοίξει το ασκό του Αιόλου έχει ως εξής:
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα
Μέλος των Πυρήνων: Τίποτα δεν κάνετε
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε μόνο εμείς, υπάρχει και ο «υπερυπουργός» (σ.σ.: Πανούσης) και αυτός δεν είναι δικός μας
Μέλος των Πυρήνων: Καλά κάναμε τότε και του βάλαμε βόμβα (σ.σ.: του Πανούση).
Αυτόκλητη ομολογία Πάνου Λάμπρου
Την εσωτερική ανάγκη του να δώσει απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις κ. Πανούση για τους διαλόγους που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για το πρόσωπό του και στις οποίες φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «καλά κάναμε» και βάλαμε βόμβα στον κ. Πανούση ένιωσε το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος κ. Λάμπρου.
Ο κ. Λάμπρου, είναι ο συνομιλητής με τα μέλη των Πυρήνων.
Στη δήλωσή του ο κ. Λάμπρου παραδέχεται ότι «εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου».
Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, «μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης»».
«Δεν ξέρω πού αποσκοπεί, ο κ. Πανούσης είχε μία διαφορετική προσέγγιση σε μία σειρά ζητήματα. Ο κ. Πανούσης ως πρώην υπουργός είχε γνώση για μια σειρά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη φυλακή», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «στο κόκκινο» ο κ. Λάμπρου και επέμεινε πως ο πρώην υπουργός «γνώριζε τα πάντα και συνέβαλε, συμφωνούσε, αυτό είναι το περίεργο».
«Είχα επαφές με τον κ. Πανούση, θεσμική σχέση και ο κ. Πανούσης ήξερε την πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, τις κινήσεις, πού στόχευε», είπε χαρακτηριστικά.
«Είχε γνώση όλων των ενεργειών που υπήρξαν αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα και με τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και την απεργία πείνας. Υπήρχε κίνδυνος να χαθούν ζωές» υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του και τις κινήσεις του.
Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των κρατουμένων, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και προσέθεσε: «Είναι ανεξήγητο γιατί με στοχοποιεί. Άλλο να έχεις διαφορετική άποψη και άλλο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους, που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη».
Είναι σαφές πως με παρακολουθούσαν, είπε ακόμα ο κ. Λάμπρου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «αμφισβητώ την ύπαρξη των διαλόγων, τουλάχιστον τον έναν από τους δύο που εμφανίστηκαν».
Τέλος, δίνοντας την δική του εκτίμηση για τα γεγονότα, δήλωσε: «Υπήρχε ζήτημα πολιτικής και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό που αμφισβητείται είναι το δικαίωμα να υπάρχει μία ανοιχτή επικοινωνία. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βγει ο κόσμος από τη φυλακή και να βγει στην κοινωνία».