Latest News

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΔ έχει τελειώσει, αλλά δεν το ξέρει...


Το θλιβερό σερί της Ν.Δ. δεν έχει τέλος. Ή μήπως έχει τέλος – αυτό της Ν.Δ.;

Ο Τσίπρας, έγραψε κάποιος στο Twitter, κέρδισε και στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, κι ας μην ήταν υποψήφιος. Πικρό, αλλά ρεαλιστικό το χιουμοριστικό συμπέρασμα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να περάσει τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα της πενταετίας, κατάφερε να γίνει περίγελως επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανικανότητα να εκλέξει αρχηγό την ώρα ακριβώς που καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση. Αυτό θα πει... εναλλακτική λύση.
Ήδη η τραγική προεκλογική εικόνα των υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. είχε προκαλέσει σοβαρές απορίες για την ικανότητά τους να «σώσουν» ένα ιστορικό κόμμα από την απαξίωση και να το διατηρήσουν σε τροχιά εξουσίας.
Τέσσερις κλασικοί δεξιοί υποψήφιοι κατάφεραν να μαλώσουν για το ποιος είναι ή δεν είναι δεξιός. Κατάφεραν ακόμη να βάλουν διαιτητή στην κόντρα τους τον Τσίπρα.
Ήδη σοβούσε από καιρό – πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου – ο καυγάς για το αν έπρεπε η Ν.Δ. να στηρίζει στη Βουλή το μνημόνιο και την κυβέρνηση. Ύστερα από πολλές εβδομάδες προεκλογικού αγώνα, έφτασαν λίγο πριν από την κάλπη να μαλώνουν για τον ίδιο λόγο.
Η πολιτική και οραματική ταυτότητα και προοπτική της Ν.Δ. δεν βρέθηκε ποτέ στο τραπέζι. Πιθανότατα διότι ουδείς ενδιαφέρεται να τη διαμορφώσει. Ή διότι ουδείς μπορεί να το πράξει. Το αδιέξοδο του κόμματός γινόταν κάθε μέρα και πιο ορατό και η απαξίωση πιο έντονη.
Καθώς κανείς δεν μπορούσε να βάλει φρένο στην πολιτική κατρακύλα, ήταν σχεδόν μοιραίο η χθεσινή ματαίωση των εκλογών να μεταβάλει την απαξίωση σε αυτοεξευτελισμό.
Ύστερα και από αυτό το φιάσκο, η Ν.Δ. βρέθηκε με ακυρωμένους και εκτεθειμένους τον προσωρινό πρόεδρο και τον γραμματέα της, αφού υπό την ηγεσία τους – όσο και αν αλληλοκατηγορηθούν οι υποψήφιοι μεταξύ τους – συνέβη το απίστευτο φιάσκο.
Υποψήφιος για την προεδρία ο νυν πρόεδρος Μεϊμαράκης, στο πλευρό του υποψήφιου Τζιτζικώστα ο γραμματέας Παπαμιμίκος, είχαν κόψει εξ αρχής ακόμη και τη μεταξύ τους καλημέρα. Ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με τις εκλογές, η διαδικασία έμεινε στην τύχη της και η καταστροφή ήταν αδύνατον να αποφευχθεί. Τώρα ζητείται η παραίτηση και των δύο.
Οι άλλοι υποψήφιοι – ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούστηκε να το λέει και δημοσίως – γνώριζαν την τεχνική εμπλοκή και την αδυναμία διεξαγωγής της διαδικασίας.
Όμως κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους (ούτε το επίσημο κόμμα) δεν είχε το στοιχειώδες φιλότιμο να προειδοποιήσει τους δυστυχείς ψηφοφόρους – με κυρίως θύματα τους ηλικιωμένους και τους αδίκως μετακινηθέντες για πολλά χιλιόμετρα – ώστε να μην πάνε στην κάλπη.
Ύστερα από αυτή τη βαθιά περιφρονητική στάση προς αυτούς τους ανθρώπους, ποιος και πώς θα τους πείσει να επιστρέψουν σε αυτή τη διαδικασία – αν και όποτε είναι εφικτό να επαναληφθεί;
Τώρα, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, και μάλιστα με όρους μη πολιτικούς, η πιθανότητα να χωρίσουν τα τσανάκια τους γίνεται πολύ πιο ισχυρή. Επειδή μάλιστα η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας ενδέχεται να μετατεθεί για πολύ μετά τις γιορτές, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ενεργοποιηθούν τα σενάρια της διάσπασης, τα οποία έχουν πολλούς πιθανούς αυτουργούς.