Latest News

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Έληξε η κατάσταση ομηρίας σε ξενοδοχείο στο Μάλι (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)


Τέλος έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ομηρίας περίπου 170 ατόμων σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι...
το Μπαμακό.
Oι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) βρήκαν περίπου 27 πτώματα σε δύο διαφορετικούς ορόφους, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για έναν πρώτο απολογισμό.
Οι στρατιώτες είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του κτιρίου και άλλες 15 σορούς στο δεύτερο όροφο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Επιπλέον μία στρατιωτική πηγή του Μαλί ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί.
Ομάδα τζιχαντιστών, παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την απομάκρυνση όλων των ομήρων από το κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ασφαλείας.
«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» είπε ο Αμαντού Σανγκό.
Οι έρευνες συνεχίζονται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.
Μια αφρικανική οργάνωση τζιχαντιστών που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.Πρόκειται για την οργάνωση Αλ-Μουραμπιντούν, που δραστηριοποιείται στο βόρειο Μάλι και αποτελείται κυρίως από Άραβες και Τουαρέγκ, η οποία ανήρτησε σχετικό tweet. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Στο σημείο, πέραν των τοπικών αρχών ασφαλείας, βρέθηκαν ειδικές δυνάμεις του γαλλικού και του αμερικανικού στρατού για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.
Νωρίτερα από έφοδο των αρχών στο ξενοδοχείο είχαν απελευθερωθεί 80 από τους 170 συνολικά ομήρους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες μίλησαν αγγλικά.
Οι ένοπλοι φωνάζοντας "Allahu Akbar" (Ο Θεός Είναι Μεγάλος, στα αραβικά) και πυροβολώντας εξαπέλυσαν επίθεση, το πρωί της Παρασκευής, στο πολυτελές ξενοδοχείο με ξένους ενοίκους στην πρωτεύουσα του Μαλί, το Μπαμακό. Απελευθέρωσαν στη συνέχεια ομήρους οι οποίοι γνώριζαν αποσπάσματα από το Κοράνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ήταν περίπου δέκα. Ωστόσο, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Rezidor, οι δράστες είναι δύο.
Το ξενοδοχείο Radisson Blu βρίσκεται στα δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας κοντά σε υπουργεία και πρεσβείες, στην πρώην γαλλική αποικία.
Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο κι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας.
Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον επτά κινέζοι τουρίστες βρίσκονταn μεταξύ των ομήρων, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μεταξύ των ομήρων ήταν και έξι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines. 
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο ξενοδοχείο από την σύμβουλό εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Το 2012, ένοπλοι ισλαμιστές, εκ των οποίων κάποιοι με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει το Βόρειο Μαλί. Παρότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση υπό τους Γάλλους, συνεχίστηκαν τα σποραδικά περιστατικά βίας.
Ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι, τον περασμένο Μάρτιο.