Latest News

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Προϋπολογισμό με νέους φόρους 5 δισ. κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή


Με «τρύπα» 30-50 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινάει πριν καν ψηφιστεί, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε σήμερα... στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πριν καλά –καλά προλάβει το Euro Working Group ( EWG) να εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία για τα 12 δισ. ευρώ (δόση 2 δισ. συν 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) ξεκινάει και η μάχη για τη δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία συνδέεται με το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.


Για να επιτευχεθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, όπως θα προβλέπει ο νέος προϋπολογσμός, επιβλήθηκαν από χθες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ( ΕΦΚ) 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί (25 λεπτά δηλαδή μαζί με τον ΦΠΑ) αλλά και το ειδικό Τέλος των 0,05 ευρώ που θα επιβληθεί ανά στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Από τους δύο αυτούς νέους φόρους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μία κίνηση απελπισίας, καθώς δεν εύρισκε πια τι άλλα ισοδύναμα να επιβάλει που δεν θα της προκαλούσαν μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα και αποσταθεροποίηση, η κυβέρνηση χθες έκοψε στο μισό τον φόρο στο κρασί (από τον οποίο προϋπολόγιζε 110 εκατ. ευρώ) χωρίς να καταθέσει άλλο μέτρο για να διασφαλίσει τα υπόλοιπα 55 εκατ. ευρώ για το κράτος. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πάντως πως η «ζημιά» θα είναι τελικά μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ και οι δανειστές συμφώνησαν να κλείσει προσωρινά εκεί το ζήτημα, χωρίς να πιέσουν περαιτέρω.

Ούτως ή άλλως τα 30 ή 50 εκατομμύρια είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 5 δισ. επιπλέον φόρους που θα προβλέπει για το 2016 το βασικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει τα επόμενα νέα μέτρα, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με το «κουαρτέτο» των θεσμών στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πριν οι απεσταλμένοι των δανειστών αναχωρήσουν δι’ολίγον από τη χώρα μας.

Ενώ όμως ψάχνει τα άλλα 4,5 δισ. ευρώ από φόρους, θα πρέπει να βρει έσοδα για επιστρέψει ό,τι εισέπραξε από τον ΦΠΑ που πλήρωσαν ήδη φροντιστήρια και σχολεία, αλλά και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, κατόπιν αίτησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα τα ζητήσουν πίσω.

Και το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως τα κόκκινα δάνεια , το ασφαλιστικό, το μισθολόγιο του Δημοσίου, οι αυξήσεις στους φόρους των αγροτών, οι εκκρεμείς ρυθμίσεις για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος, εγχείρημα το οποίο συνοδεύεται και από τεχνικές δυσκολίες...

 protothema.gr