Latest News

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Νέο σκάνδαλο! Έρχεται η σύλληψη πρώην Υπουργού - Ομολογία σοκ πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei

Ομολογία- σοκ πρώην μάνατζερ της αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei “καίει” Έλληνα πρώην Υπουργό...



Ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογοδοτεί από το Σάββατο σε δικαστήριο του Μονάχου και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα Γιάννο Παπαντωνίου.

Μάλιστα, αυτό το χρηματικό πόσο φέρεται να έχει καταβάλει Έλληνας σύμβουλος ή διαμεσολαβητής της KMW, χρεώνοντάς το ως «έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών».
Ωστόσο, ένα εκατομμύριο τουλάχιστον από το αρχικό ποσό κατέληξε τελικά στον 72χρονο κατηγορούμενο.

Ο πρώην μάνατζερ από την πλευρά του ισχυρίζεται πως αυτό συνέβη επειδή ο Έλληνας διαμεσολαβητής του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε «καθαρά φιλική βάση» στην προμήθεια.

Υποστηρίζει δε, πως η ίδια η KMW δεν κατέβαλε ποτέ απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών.

Η μαρτυρία του είναι χαρακτηριστική: αποκαλύπτει πως σε συμβόλαια άνω των 100 εκ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς» καθώς «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές τις πληρωμές», χωρίς να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.

Ο δικαστής παρατήρησε πως η αμυντική βιομηχανία KMW ανέβασε σημαντικά το ύψος της προμήθειας προς τον Έλληνα αντιπρόσωπο τη στιγμή ακριβώς που επρόκειτο να καταβληθούν οι πληρωμές προς τον κατηγορούμενο Γερμανό μάνατζερ.
Απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο ρώτησε εάν υπάρχει άμεση σχέση με τα χρήματα που έλαβε, με τον κατηγορούμενο να απαντά αρνητικά.
Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο τότε επικεφαλής της KMW Μάνφρεντ Μπόντε ή οι μάνατζερ που είχαν επιφορτιστεί με τους ισολογισμούς της εταιρείας στο επίμαχο χρονικό διάστημα γνώριζαν τις «ωφέλιμες πληρωμές».
Πάντως, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο και για τις άλλες κατηγορίες.
Πάντως, ερωτηθείς για τα κίνητρά του, ο κατηγορούμενος, παραπονέθηκε για το γεγονός ότι ο μισθός του δεν ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ καθαρά- μία αμοιβή «κάτω του μέσου όρου», όπως ο ίδιος εκτιμά.