Latest News

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

H εφορία ...επιτίθεται με 400.000 ραβασάκια - Ποιοι θα τα παραλάβουν και πότε


Τη Δευτέρα «κληρώνει» για 400.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα ενημερωθούν για τους πρόσθετους φόρους που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν το... επόμενο διάστημα.

Πριν από λίγο, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, ανήρτησε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι «Η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 02 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 14:00 μέχρι τις 5.10.2015 την ίδια ώρα λόγω «επανακκαθάρισης των δηλώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των τελευταίων νόμων».

Οι 400.000 φορολογούμενοι που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι:

1. Οι αγρότες για τους οποίους άλλαξε αναδρομικά ο συντελεστής προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%. Ο νέος συντελεστής, θα υπολογιστεί επί του φόρου που ήδη υπολογίστηκε για τα εισοδήματα του 2014.

2. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών, σκαφών αναψυχής αλλά και ακινήτων με πισίνα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν επιπλέον επειδή αυξήθηκε ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Στους περισσότερους φορολογούμενους, καταλογίστηκε ήδη ο φόρος. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι είχαν… προλάβει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση πριν από τον Ιούλιο οπότε κι ψηφίστηκε η αύξηση των συντελεστών

Με δεδομένο ότι από τον φετινό φόρο εισοδήματος έχουν ήδη καταβληθεί οι δύο από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις, είναι ένα ερώτημα το πώς θα πληρωθούν τα πρόσθετα ποσά φόρου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει εγκύκλιος η οποία θα δίνει το χρονικό περιθώριο στους φορολογούμενους αυτούς τους πρόσθετους φόρους να τους πληρώσουν σε τρείς δόσεις πιθανότατα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 (σ.σ έσοδα που εισπράττονται έως τον Φεβρουάριο του 2016, λογίζονται ως φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς).