Latest News

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

«Στον αέρα» όσοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ


Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε οργανισμούς του Δημοσίου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και...

στα πανεπιστήμια. 
Πρόκειται για όσους έχουν προσληφθεί και πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τα οποία λήγουν σε έναν μήνα χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τους υπαλλήλους.
Οι άνθρωποι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς είναι σίγουρο ότι πολλοί θα βρεθούν χωρίς δουλειά για αρκετούς μήνες και άλλοι θα προστεθούν στη μακρά λίστα της ανεργίας.

Η πλειονότητα είναι προσωπικό υψηλών προσόντων, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει η έγκριση του νέου πλαισίου. Ετσι οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μείνουν για μήνες χωρίς εργασία και δεν θα μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου και οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Υπολογιστών (ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), βασική δραστηριότητα του οποίου αποτελεί η εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων στους μαθητές.
Ανησυχία
Στους δύο αυτούς φορείς υπάρχουν περίπου 400 άτομα, τα οποία έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους στέλνοντας και σχετικές επιστολές στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, ζητώντας να ληφθεί κάποια μέριμνα για το πρόβλημά τους.
«Το ΙΤΥΕ έχει πάνω από 280 εργαζόμενους σε Αθήνα και Πάτρα και το 84% είναι προσωπικό υψηλών προσόντων. Από το τους 280 εργαζόμενους οι 220 υπηρετούν με συμβάσεις έργου (μπλοκάκι), πολλοί δε από αυτούς για πάνω από 10 χρόνια» τονίζει στο «Εθνος» ο κ. Αγγελος Τσίρμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΤΥΕ.
Οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στον υπουργό Παιδείας στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς:
• Ο οργανισμός χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα έργα που υλοποιεί κυρίως για το υπουργείο Παιδείας στην πλειονότητά τους από το ΕΣΠΑ.
• Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ δύο χρηματοδοτικών πλαισίων.
• Εχει καθυστερήσει η έγκριση του νέου πλαισίου.
• Η τακτική χρηματοδότηση για την έκδοση των σχολικών βιβλίων αφορά σε προμήθεια χαρτιού και εκτυπώσεις και όχι σε δαπάνες προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν επίσης προς τον κ. Φίλη τα εξής: «Κύριε υπουργέ, 203 συνάδελφοι μέχρι το τέλος του έτους θα μείνουν χωρίς συμβάσεις με ορατό κίνδυνο απόλυσης, και μάλιστα σε εποχή με γενικευμένες συνθήκες ανεργίας. Ο Οργανισμός φαίνεται ότι δεν έχει έργα για να στηρίξει τους εργαζόμενους. Η διοίκηση μας ενημέρωσε ότι για όσους εργαζόμενους συνεχίσουν (ανανεώσουν) τις συμβάσεις τους θα υπάρξει σίγουρα ένα κενό διάστημα του οποίου η διάρκεια δεν μπορεί να προσδιορισθεί».
Οπως συμπληρώνει ο κ. Τσίρμπας, «η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο το ΙΤΥΕ αλλά και δεκάδες άλλους οργανισμούς, με δεδομένο ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει και αναμένεται το καινούργιο αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προκηρύξεις και δεν έχουν υποβληθεί προς έγκριση νέα έργα. Εμείς θέλουμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε προτάσεις για νέα έργα».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς 200 υπάλληλοι που πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ επίσης βρίσκονται στον αέρα, με τον κίνδυνο εφόσον αναγκαστούν να φύγουν να καταρρεύσουν πλήρως οι λειτουργίες του ιδρύματος.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ