Latest News

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στη Βουλή

Ψηφίστηκε καπό τη Βουλή των Ελλήνων (επί της αρχής και επί των άρθων) το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με τίτλο...
«Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις».
Η ψηφοφορία ήταν, τελικά, είναι ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση.
Τα προαναφερθέντα άρθρα ήταν τα εξής:
  • Τα άρθρα 2, 3, 4, 9, 11, 13, 14, που αφορούν τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
  • Το άρθρο 16, που δίνει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να συστήσει την εταιρεία ΕΡΤnet για την παροχή ψηφιακού σήματος.
  • Τα άρθρα 17 και 18 για την ΕΕΤΤ.
  • Τα άρθρα από 21 έως και 43, που -μεταξύ άλλων- προβλέπουν δημιουργία ΣΕΑ σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, δημιουργία «προξενείων τύπου» και μεταβίβαση στην ΕΡΤ ΑΕ του κτηρίου της οδού Μουρούζη.
Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στην ψηφοφορία υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο, φωνές, απίστευτες καταγγελίες και αρκετοί καβγάδες. 
Αφορμή αποτέλεσε η «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που ουσιαστικά «ξήλωνε» τα μέλη του ΕΣΡ, αλλά και όλων των ανεξάρτητων Αρχών. Ως προς αυτό, ο υπουργός Εργασίας -συνταγματολόγος- Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι έχουν βάση οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο κ. Παππάς αρνήθηκε να την αποσύρει και παρουσίασε λίγο αργότερα μια βελτιωμένη έκδοση της διάταξης.
Ετσι, προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.
Είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης, η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.
Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς, όπως υποστήριξαν, έτσι όπως είναι διατυπωμένη εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της ανεξάρτητης Αρχής.
«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεσή μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά τη διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.
Να σημειωθεί ότι η αρχική τροποποίηση που κατατέθηκε έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αλλάζει όποιο μέλος ανεξάρτητης Αρχής ήθελε, ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού του. Με τη δεύτερη τροποποίηση η «εκκαθάριση» περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν παραταθεί λόγω αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει αντικαταστάτες τους.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τη διάταξη, είπε ότι «ρίξατε μια βόμβα! Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς που έχουμε θέση αρχής για συγκλίσεις. Εχουν προβλήματα οι ανεξάρτητες Αρχές, αλλά δεν τις καταργούμε για θεραπεία. Με τη ρύθμισή σας αντικαθίστανται και όσοι νόμιμα υπηρετούν. Κηρύσσετε πόλεμο στις ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς. Γιατί το κάνετε αυτό;». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης ναρκοθετεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί νομοθετικά - μπορεί μόνο να επεκταθεί. Πώς θα εφαρμόσετε τον νόμο σας χωρίς ΕΣΡ; Σε δύο μήνες, λέει η τροπολογία, θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν και αν υπάρξουν 4/5. Θα πορευόμαστε χωρίς καμία εποπτεία. Όλα σε εκκρεμότητα και υπό εκβιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς». 
Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι εξήγησε ότι δεν μπορεί να «ξηλώνεται» όλο το ΔΣ επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει η κυβέρνηση στη Διάσκεψη των Προέδρων με προτάσεις που θα επιτυγχάνουν τις απαραίτητες συνταγματικές πλειοψηφίες, ενώ σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι οι συνθέσεις των ανεξάρτητων Αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πολλές από τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει.