Latest News

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Κεντροαριστερά, μόνη, ψάχνει…

Το κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του Πολυνομοσχεδίου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ήταν η σπίθα που κάποιοι περιμένανε, για να ανάψει η συζήτηση...
της Κεντροαριστεράς.
 Λάδι στη φωτιά έριξαν με χθεσινές τους παρεμβάσεις στελέχη από όλες τις πτέρυγες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν πάλι όμως αυτός που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους… «Το Ποτάμι όμως έχει άλλα πλάνα. Θα σας επαναλάβω αυτά που λέγαμε και πριν 20 μήνες – γιατί εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις τόσο συχνά. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η αποστροφή του στη χθεσινή του ομιλία στη βουλή, που έκλεισε για ακόμη μια φορά την κουβέντα για κοινή συμπόρευση των δυο κομμάτων.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του βουλευτή Α΄Αθήνας, Σπύρου Λυκούδη, που επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι οι δυο χώροι δεν είναι τόσο πολύ μακριά και μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπο, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση επίκαιρη, σημειώνοντας πάντως ότι οι προσπάθειες που θα γίνουν δεν μπορεί να βασιστούν στη λογική της “συγκόλλησης μηχανισμών”. «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι τόσο κοντά ώστε να καίγονται και τόσο μακριά ώστε να παγώνουν», είπε ο Σπύρος Λυκούδης, που βλέπει πολλούς από τους πρώην συντρόφους του στη ΔΗΜΑΡ, να κλιμακώνουν την πίεσή τους προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας από αυτούς, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, χαρακτήρισε θετική την κινητικότητα και τις πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο που θα συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το Ποτάμι.
Στο ίδιο κλίμα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λέει ναι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου πρόωρη η συζήτηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας.
Στελέχη πάντως και των δυο πλευρών υπογραμμίζουν ότι η συμπόρευση των δυο κομμάτων σε αυτή τη φάση θα είναι τελείως συγκυριακή, όπως χθες στη βουλή, με το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας. Κοινό μέτωπο σχηματίζουν τα δυο κόμματα και στο πεδίο της αλλαγής του εκλογικού Νόμου, αλλά κάπου εκεί σταματούν τα πεδία σύγκλισης. Άλλωστε το Ποτάμι ξεκαθαρίζει μέσω του επικεφαλής του σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις εκλογές μέχρι σήμερα ότι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ή θα διαλυθεί, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στο Ποτάμι πάντως έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στο Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. “Μάθαμε από τα λάθη μας τους τελευταίους 20 μήνες και τώρα είναι ώρα να αλλάξουμε το Ποτάμι”, είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης, Σταύρος Θεοδωράκης στη δίωρη “ανάκριση” που διεξήχθη διαδικτυακά με τους εθελοντές του Ποταμιού, όπου και απέκλεισε για άλλη μια φορά τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.