Latest News

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Απίστευτο! Ζητούν από 79χρονη που μεγαλώνει τρία εγγόνια 130.000 ευρώ για σπίτι-δωρεά από τον ΟΕΚ

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Αυγούστου 2007 όταν κόπηκε άδοξα το νήμα της ζωής για τους Γιάννη και Δήμητρα Καλμαντή, σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ τα τρία παιδιά τους...
ο 5χρονος τότε Δημήτρης και οι δύο αδερφές του, Μαρία και Νικολέτα, που εκείνη την εποχή ήταν 6 και 11 ετών αντίστοιχα, γλίτωσαν σαν από θαύμα.
Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια, και φύλακας-άγγελος για τα τρία ανήλικα παιδιά αποδείχθηκε η μητέρα του 39χρονου ηλεκτρολόγου, η Δήμητρα Καλμαντή, η οποία με τις πράξεις της έδειξε το μεγαλείο της ψυχής της. Μέσα από άπειρες δυσκολίες μεγαλώνει μέχρι και σήμερα τα τρία εγγόνια της με αξιοπρέπεια, παρότι η μοίρα τής έπαιξε ένα τόσο άσχημο παιχνίδι.
Η ιστορία των τριών παιδιών είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η γιαγιά τους βρισκόταν τότε στο ενοίκιο και με την πενιχρή σύνταξή της αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην ανατροφή των εγγονιών της. Το πρόβλημα της στέγης λύθηκε στις αρχές του 2008, όταν και παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ένα διαμέρισμα 93 τ.μ. στη Νέα Ιωνία του Βόλου, το οποίο παραδόθηκε στην οικογένεια Καλμαντή σε ειδική εκδήλωση από τα στελέχη του ΟΕΚ.
Μία επταετία αργότερα, ένα καινούριο δισεπίλυτο πρόβλημα δείχνει πως περιμένει την 79χρονη, πλέον, γυναίκα, εξηγώντας τον λόγο: "Την ημέρα εκείνη που πήρα στα χέρια μου το κλειδί του σπιτιού, είχα ρωτήσει εάν θα έπρεπε να πληρώσουμε κάτι στο μέλλον και μου είχαν ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο για δωρεά, παρότι τόσα χρόνια πληρώναμε χαράτσια και φόρους για μία ιδιοκτησία που δεν μας άνηκε. Ωστόσο, πριν από τρεισήμισι μήνες που ο ΟΑΕΔ συνέταξε το παραχωρητήριο για τον οριστικό τίτλο μεταβίβασης του ακινήτου στα παιδιά, προέκυψε πως μας ζητούν να πληρώσουμε τίμημα 130.000 ευρώ. Στο παραχωρητήριο η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 430 ευρώ, όταν 600 ευρώ είναι όλη κι όλη η σύνταξή μου από το ΙΚΑ για να ζήσουμε τέσσερα άτομα".
Η αγανάκτηση έδειξε να πνίγει την κ. Δήμητρα Καλμαντή, η οποία με πόνο ψυχής συμπλήρωσε: "Στις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουμε την 1η δόση. Πού θα τα βρούμε τα χρήματα; Κι εάν δεν πληρώσω, που εκ των πραγμάτων αδυνατώ, τι θα συμβεί; Θα μας πετάξουν στο δρόμο; Η Ελλάδα βούλιαξε από τα χρέη και το κράτος έβαλε στο στόχαστρο τρία ορφανά; Αυτά τα πράγματα ούτε ο Θεός δεν τα θέλει".
Αν και η κατάσταση δείχνει πως περιπλέχθηκε, η γιαγιά των παιδιών δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα που προέκυψε: "Αγωνίζομαι χρόνια για τα εγγόνια μου, αφού σημαίνουν τα πάντα για μένα. Είναι όλη μου η ζωή. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω για εκείνα, ούτε θα το κάνω τώρα. Όμως έφτασα 79 χρόνων. Πόσο θα αντέξω για να τα φροντίζω; Σαν να μη μου έφτανε ο πόνος για το τραγικό τέλος του γιου μου και της νύφης μου, που είναι σαν ένα καρφί μέσα στην καρδιά μου, τώρα έχω και το πρόβλημα με το σπίτι. Από την πλευρά μου θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για να βρω μία λύση, αλλά την ίδια στιγμή απευθύνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μας βοηθήσουν, αφού υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε άστεγοι...".
Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, απάντησε πως θεωρεί πολύ περίεργο να έχει παραχωρηθεί δωρεάν το διαμέρισμα, καθώς δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο ο κανονισμός του ΟΕΚ, ωστόσο την προβλημάτισε το ύψος του τιμήματος, το οποίο εκτιμά ότι είναι υψηλό.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η κ. Καραμεσίνη, θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος να εξεταστεί λεπτομερώς η υπόθεση, ώστε να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα.