Latest News

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τα τζάκια, ο Καραμανλής &το μυθιστόρημα των "4" στη ΝΔ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. και οι θερμοκρασίες θυμίζουν πολικό κλίμα, αφού ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης έχουν βγει τα μαχαίρια και αναζωπυρώνονται παλαιά μίση...
και πάθη.
Πάθη τα οποία κρατούν καλά στη ΝΔ και προφανώς έχουν αναφορά στα γνωστά γαλάζια τζάκια. Οι εσωκομματικές κάλπες μπορεί να κρίνουν και το πεδίο δράσης των παραδοσιακών οικογενειών και ενδεχομένως το ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν πρόσωπα όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Η Ν.Δ. γελοιοποιήθηκε επί τουλάχιστον 14 ώρες, μετά την απόρριψη το βράδυ της Παρασκευής αρχικά της αίτησης κατάθεσης υποψηφιότητας για την αρχηγία του κόμματος του Άδωνι Γεωργιάδη λόγω επτάλεπτης καθυστέρησης και επλήγη σε μεγάλο βαθμό βάναυσα η δημόσια εικόνα της. 
Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων και τελικά το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να είναι υποψήφιος ο Αδ. Γεωργιάδης μετά από παρέμβαση πολλών στελεχών, των άλλων υποψηφίων αρχηγών και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η ιστορία αυτή όμως ανέδειξε την ένταση μεταξύ του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου που προεδρεύει της ΚΕΦΕ, την οποία δεν εμπιστεύεται όπως είπε ο πρώτος.
 
«Έχω να του μιλήσω και να τον συναντήσω από τις εκλογές» είπε από το βήμα της Κ.Ο. ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επισημοποιώντας τη ρήξη με τον γραμματέα της Ν.Δ. που έχει και την ευθύνη ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ της προετοιμασίας των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
 
Μάλιστα στενοί συνεργάτες του Βαγγ. Μεϊμαράκη έλεγαν ότι εάν υποπέσει σε άλλο ένα ατόπημα ο Ανδρ. Παπαμιμίκος (σ.σ. ο ίδιος επιμένει ότι η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν ομόφωνη και προειδοποιεί με συνέντευξη τύπου, ενώ και ο Άδ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε δημόσια μέσω twiter πως δεν ευθύνεται αυτός και του γίνεται άδικη κριτική) θα ζητηθεί η παραίτησή του.
 
Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική του κακού κλίματος που επικρατεί και δείχνει ότι θα υπάρξουν και άλλες δυνατές συγκρούσεις με φόντο την ΚΕΦΕ, καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα η ημερομηνία των εκλογών, αλλά και πόσες κάλπες και που θα στηθούν.
Την ίδια στιγμή προέκυψε ένταση στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι μετά την ορκωμοσία των βουλευτών στη Βουλή, αν και συναντήθηκαν στο διάδρομο, έκαναν πως δεν είδαν ο ένας τον άλλον, δεν χαιρετήθηκαν και δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.
 
Η πλευρά Μεϊμαράκη πιστεύει ότι πολλοί «σαμαρικοί», αν και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ν.Δ., στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα και δεν στέκονται μόνο στις δηλώσεις της Άννας Ασημακοπούλου και του Νότη Μηταράκη. Έχουν πληροφορίες ότι σε όλη την Ελλάδα, υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά στηρίζουν κυρίως τον Απ. Τζιτζικώστα και λίγο τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος είδε να υπογράφουν την υποψηφιότητά του ορισμένοι σαμαρικοί.
 
Παράλληλα, κακό κλίμα επικρατεί και στις σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τον στηρίζει για την αρχηγία, παρά το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε προσερχόμενη στη Βουλή, είπε απλά και με μειδίαμα: «ε, στηρίζω».

Ο «κλειδοκράτωρ» Καραμανλή, ο Σαμαράς, η Ντόρα και οι νεότεροι γόνοι

Πολλοί στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν τη δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου για μελλοντική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή εάν υπάρξει κίνδυνος διάσπασης της Ν.Δ. Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένα «τοτέμ» της γαλάζιας παράταξης και ο ίδιος έχει φροντίσει να βλέπει κόσμο, στελέχη, να δίνει συμβουλές συντηρώντας προφανώς την εικόνα του «εγγυητή» του κόμματος.
Απο την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μόνο τις τελευταίες ημέρες έκανε κάπως αισθητή την παρουσία τους στην γαλάζια κούρσα, συναντώντας υποψήφιους και αλλα στελέχη προφανώς για να καταγραφεί το ενδιαφέρον για το κόμμα αλλά και η παρουσία του. Και προφανής δεν είναι τυχαία η ηχηρή παρέμβασή του για θέμα που ανέκυψε με την υποψηφιότητα του Αδωνι Γεωργιάδη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα ιδιότυπο Κράμερ εναντίον Κράμερ μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Ισως διότι η επιλογή του αδερφού της μπορεί- ανάλογα με το αποτέλεσμα- να ακυρώσει ή να δυσκολέψει το δικό της πολιτικό σχέδιο που ασφαλώς συνδέεται με τις φιλοδοξίες του Κώστα Μπακογιάννη.
Την ίδια ωρα, φαίνεται να ξεκινά σιγά σιγά και πόλεμος της επόμενης γενιά των  γόνων. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση που έκανε ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα της εκλογής, ζητά σοβαρό πολιτικό διάλογο και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να τραυματιστεί η παράταξη από στάσεις και συμπεριφορές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες. thetoc.gr