Latest News

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Βόμβα στο ασφαλιστικό: Άμεση κατάργηση 35ετίας για σύνταξη

Δυο  κρυφές ασφαλιστικές «βόμβες» κρύβουν τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι  τα...
μέσα Οκτωβρίου. 
Καθώς θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη και να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).   
Τα δύο μέτρα είναι καινούργια και οι δανειστές θέλουν να τα δουν ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου.   
Τα μέτρα αυτά τινάζουν στον αέρα την 35ετία επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.   Αν εφαρμοστούν τα μέτρα, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.   
Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών. Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022.