Latest News

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ισόβια στον Γιάννη Σμπώκο και σια για τις μίζες - 25 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν στο Δημόσιο

Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους Γιάννη Σμπώκο, Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής 2», επί υπουργίας...
Ακη Τσοχατζόπουλου.  
Στο μεταξύ, αποζημίωση στο Δημόσιο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να καταβάλουν «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» οι τρεις καταδικασθέντες για το σύστημα ΕΡΜΗΣ 2 , σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ετσι, επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Γιάνη Σμπώκο και 25 και 20 χρόνια, αντίστοιχα, στους Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη, αναγνωρίζοντας στον κάθε ένα από ένα ελαφρυντικό: της έμπρακτης μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αντίστοιχα. 
Οι τρεις κατηγορούμενοι υπέβαλαν αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι το Εφετείο. Το δικαστήριο τελικά δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου για αναστολή στην έφεση, χαρακτηρίζοντάς το ως μη νόμιμο, ενώ για τους Κάντα και Λεονταρίτη το αποδέχτηκε με τους περιοριστικούς όρους της απαγορεύσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα 3 και 2 φορές αντίστοιχα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι να κριθεί η τύχη τους σε δεύτερο βαθμό. 
Σε ότι αφορά τις ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει. 
Υπενθυμίζεται πως οι Γιάννης Σμπώκος (πρώην διευθυντής Εξοπλισμών), Αντώνης Κάντας (πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών) και Νίκος Λεονταρίτης (στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών) βρέθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. 
Επιπλέον οι Γιάννης Σμπώκος, Αντώνης Κάντας και Νίκος Λεονταρίτης θα πρέπει να καταβάλουν ποσό 500 χιλιάδων ευρώ έκαστος στο Δημόσιο ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη δραστηριότητα τους ως αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, η οποία έπληξε το κύρος του ελληνικού Δημοσίου.
Το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που όρισε το δικαστήριο είναι αυτό που προσδιόρισε η Πολιτική Αγωγή ως ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, το οποίο δήλωσε στο δικαστήριο δια των συνηγόρων του πως η προμήθεια του ΕΡΜΗΣ 2 προκάλεσε ζημιά ύψους 8 δισ. δραχμών.