Latest News

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα δίκη για το μαύρο χρήμα στην προμήθεια των Tor-M1 επί Άκη Τσοχατζόπουλου


Σε δίκη για διακίνηση μαύρου χρήματος ύψους 12 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Tor-M1 , οδηγούνται με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών πέντε κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων παλιοί ...
γνώριμοι των δικαστικών αρχών από άλλες δικογραφίες για δωροδοκίες σε εξοπλιστικά.

Ειδικότερα, το συμβούλιο Εφετών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου κρίνει με βούλευμά του ότι θα πρέπει να δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Σμπώκος και ακόμη τέσσερα πρόσωπα. Κατά περίσταση οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από κοινού κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αντίθετα, με το βούλευμα, παύει οριστικά λόγω θανάτου, η ποινική δίωξη σε βάρος του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.
Η υπόθεση αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών – επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου - από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, μέσω της εταιρείας Clavis. Σύμφωνα με το βούλευμα, από την εν λόγω εταιρεία διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατ. ευρώ, που κατά τη δικογραφία, θεωρούνται η «αμοιβή» του Ι. Σμπώκου από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν παράνομα για την προμήθεια των Tor-M1. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία η Clavis εμφανίζεται να διακίνησε προς επιχειρηματία ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιριών φέρονται να κατέληξαν στον Ι. Σμπώκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το βούλευμα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου διατάσσουν το διαχωρισμό της υπόθεσης και τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς, για τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών της περιόδου 1999 – 2000 για τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Τέλος, με το βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να δικαστούν οι πέντε κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, ενώ απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία άλλοι 11 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.