Latest News

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλαρώνουν τα capital controls για επιχειρήσεις και... πολιτικούς λόγω εκλογών !


Παρεμβάσεις και αλλαγές στο καθεστώς των capital controls αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αμέσως... επόμενες μέρες, ή ώρες, με βασικό στόχο να διευκολυνθούν πρωτίστως οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές που κατέρχονται στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

 
Σύμφωνα με ...πληροφορίες, σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο γραφείο ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, με συμμετοχή αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο κύριος Νίκος Χριστοδουλάκης θέλησε να διερευνήσει τα περιθώρια που υπάρχουν στην παρούσα φάση για περαιτέρω χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Χριστοδουλάκης εξέθεσε ορισμένες δικές του ιδέες και παρατηρήσεις, αλλά κρίθηκε σκόπιμο στη φάση αυτή να γίνουν επιλεγμένες μόνον παρεμβάσεις για να επιλυθούν συσσωρευμένα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία μεμονωμένων επιχειρήσεων ή και ολόκληρων κλάδων, κυρίως του εξαγωγικού εμπορίου και εφοδιαστικής αλυσίδας της αγοράς.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως, στο επόμενο κύμα αλλαγών δεν διαφαίνεται πως περιλαμβάνονται κάτι που να αλλάζει άμεσα όσα ισχύουν για τα νοικοκυριά, μισθοσυντήρητους και απλούς ιδιώτες.
 
Αντιθέτως όμως, αναμένεται άμεσα απόφαση της Επιτροπής Εγκρίσεων Τραπεζικών Λογαριασμών που θα διευκολύνει στις δραστηριότητές τους τούς υποψήφιους βουλευτές που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Μεταξύ άλλων συζητείται να ορίσουν ο καθένας από έναν τραπεζικό λογαριασμό επ’ονόματί του, μέσω του οποίου θα επιτρέπεται να διακινούν ποσά (έως ενός ύψους που θα καθοριστεί ως αναγκαίο) για την προεκλογική καμπάνια ή τις δημόσιες εμφανίσεις τους.