Latest News

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτό είναι το πιο εμβληματικό τραγούδι όλων των εποχών [βίντεο]

Οι επιστήμονες «έπαιξαν» με την δισκοθήκη μας και με την χρήση ενός λογισμικού κατάφεραν να βρουν το πιο εμβληματικό τραγούδι όλων...
των εποχών.
Συνδυάζοντας τις λίστες best-of από τα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά και ένα πρόγραμμα που ανέλυσε στοιχεία των τραγουδιών, όπως τα beats ανά λεπτό, τα κλειδιά και τους στίχους, ο Δρ Μικ Γκρίερσον από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου κατέληξε σε ένα τραγούδι των Nirvana.
Το «Smells Like Teen Spirit» του 1991 είναι το πιο εμβληματικό τραγούδι όλων των εποχών. Το ακολουθούν στενά το «One» των U2 και το «Imagine» του Τζον Λένον.
«Κοιτάξαμε μια σειρά από στοιχεία για κάθε τραγούδι και τα συγκρίναμε για να δούμε αν υπήρχαν ομοιότητες σε αυτές τις ηχογραφήσεις που εμφανίζονται λιγότερο σε άλλα τραγούδια», σημείωσε ο Γκρίερσον που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που του είχε αναθέσει η εταιρεία αυτοκινήτων Fiat.
«Το πιο σημαντικό που έχουν κοινό αυτά τα τραγούδια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν τον ήχο με έναν πολύ δυναμικό τρόπο σε σύγκριση με άλλες ηχογραφήσεις». Αυτό, σύμφωνα με τον Γκρίερσον, σημαίνει ότι το τραγούδι ακούγεται συναρπαστικό και κρατά το ενδιαφέρον των ακροατών ενώ παράλληλα ηχεί μοναδικά.
Η λίστα με τα 50 αυτά τραγούδια που εμφανίζονται στις best-ever lists έχουν και κάποια ακόμα κοινά στοιχεία. Το 80% ήταν στα κλειδιά A,E,C και G (Λα, Μι, Ντο, Σολ). Το μέσο tempo τους είναι στα 125 BPM, ενώ για το 40% ήταν στα 120 BPM. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν περίπου 500 beats σε ολόκληρο το τραγούδι και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε αυτά είναι «baby», «feel», «love» και «nah».
«Τελικά δεν υπάρχει φόρμουλα για αυτό εκτός από το να κάνεις το τραγούδι σου να ακούγεται όσο πιο διαφορετικό και συναρπαστικό γίνεται», σημείωσε ο Γκρίερσον που είναι και ο ίδιος μουσικός.