Latest News

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μάχη για μια θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ (ονόματα)

Αιχμή του δόρατος σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο αποτελούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με τις λίστες που θα φέρουν τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα να σηματοδοτούν την από εδώ και στο εξής ταυτότητα...
του κόμματος.
Ο χρόνος έως τις κάλπες είναι εξαιρετικά μικρός, ενώ από την περασμένη κιόλας Δευτέρα έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν την Κουμουνδούρου οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι. «Βροχή» φτάνουν στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ και τα βιογραφικά και όπως όλα δείχνουν μέχρι το Σάββατο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, ώστε τα ψηφοδέλτια να πάρουν το «πράσινο φως» από το ανώτατο όργανο. 
Το κομματικό επιτελείο πάντως και οι επιτροπές βρίσκονται «επί ποδός» και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συσκέψεων εντός της ημέρας με τους στενούς του συνεργάτες.
Η σύνθεση του Επικρατείας
Ολικό λίφτινγκ προμηνύεται -σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ήδη η Αγλαΐα Κυρίτση (που είχε εκλεγεί με αυτό) συμπορεύεται με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη.
Κρούση έχει γίνει στον πανεπιστημιακό Κώστα Δουζίνα και στον Κώστα Βεργόπουλο (καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού), αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αν θα βρίσκονται στο Επικρατείας ή κάπου αλλού.
Εντονα παίζουν και τα ονόματα των Θάνου Μικρούτσικου, Σάββα Ρομπόλη (για τη Β’ Αθήνας ή τη Β’ Πειραιά), Θανάση Λεβέντη (Αττική) αλλά και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Λαοκράτη Βάσση και μένει να φανεί ποια από αυτά θα... κλειδώσουν.
Υπουργοί και εξωκοινοβουλευτικοί
Την τιμητική τους θα έχουν σε αυτή την αναμέτρηση και οι εξωκοινοβουλευτικοί πρώην υπουργοί. Στο «τραπέζι»  έχουν πέσει τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά (για το Επικρατείας), Χρήστου Σπίρτζη (πιθανότατα για την περιφέρεια Αττικής), Δημήτρη Μάρδα και Νίκου Παρασκευόπουλου (για τη Θεσσαλονίκη).
Αρκετοί υπουργοί, δε, που προέρχονται από το Επικρατείας (Σκουρλέτης, Αντωνοπούλου, Τόσκας) θα κατευθυνθούν σε άλλες περιφέρειες. Ενδεικτικά, ο Πάνος Σκουρλέτης θα κατέβει στη Β’ Αθήνας και η Ράνια Αντωνοπούλου στην Α’ Αθήνας. Ερωτηματικό παραμένει αν θα αξιοποιηθεί και ο Γιώργος Τσίπρας καθώς και ο Παναγιώτης  Νικολούδης.
Ο Φώτης Κουβέλης
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Κουβέλης δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετάσχει -από υπουργική θέση- στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα άλλωστε, και αφότου κατακρημνίστηκε η ΔΗΜΑΡ, δεν χάνει ευκαιρία και δείχνει με κάθε τρόπο τη στήριξη στους πρώην συντρόφους του.
«Κομμάτια» οι... 53
Μεγάλα «συν» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θετικές αποκρίσεις για την εκλογική «μάχη» τόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Αλλαγή πλεύσης καταγράφεται στις αποφάσεις του ζεύγους Δρίτσα-Χριστοδουλοπούλου. Ο Θοδωρής Δρίτσας θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, ενώ πληροφορίες θέλουν τη σύζυγό του -εάν τελικά «κατέβει»- να βρίσκεται στην Α’ Αθήνας.
Υποψήφιοι θα είναι και πάλι οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Μπαξεβανάκης,  Βασιλική Λέβα και Βασιλική Κατριβάνου, σε αντίθεση με τους Ηρώ Διώτη, Δανάη Τζήκα και Φάνη Κουρεμπέ, που προχώρησαν σε γενναία αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια, μετά τα «παρών» και τη διαφωνία τους με το τρίτο μνημόνιο.
Γκρίνιες για την… κατάταξη
Τέλος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του iefimerida.gr, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υποψήφιοι -από τους «53»- που ζητούν μετ’ επιτάσεως εκλόγιμη θέση και κατά συνέπεια να... ανέβουν στην κατάταξη των λιστών. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να αποσύρουν και τις υποψηφιότητές τους, όπως λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Με δεδομένο πάντως ότι τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν μικρή τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τα εν λόγω... κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά Τσίπρα ότι «όποιος έρχεται και μου ζητάει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια».