Latest News

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Οι δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα δείχνουν οι δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως...
της δημοσιότητας
Οι περισσότερες εξ αυτών -που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή- δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό της διαφοράς να εμφανίζεται άλλοτε ισχνό (από 0,5% έως 0,7%) και άλλοτε σαφές (από 2,5% έως 3%), ανάλογα τη μέτρηση. Σε καμία περίπτωση ωστόσο η διαφορά δεν φαίνεται να υπερβαίνει το όριο του στατιστικού λάθους, κάτι που θα επέτρεπε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. 
Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει αυτήν την ασαφή εικόνα είναι δίχως αμφιβολία και το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις τελευταίες έρευνες και παρά την συμπίεση που επιφέρει η η τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου τα ποσοστά των αναποφάσιστων διατηρούνται από 9% έως 12%. Τούτο σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα αναμένεται να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ακόμη και πάνω από την κάλπη, για την ψήφο τους, κάτι που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. 
Όλες ωστόσο οι μετρήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα υπάρξουν όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία μεγάλα «ντέρμπι»:
  • Το πρώτο «ντέρμπι» αφορά -όπως είναι προφανές- το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία.
  • Το δεύτερο μεγάλο ντέρμπι αφορά την τρίτη θέση, την οποία φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις η Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τοΚΚΕ, ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Ειδικότερα, η δημοσκοπηση της GPO δείχνει διαφορά 0,1% ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή με 6,1% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6% στη μάχη της τρίτης θέσης, ενώ εκείνη στη μέτρηση της MRB το ντέρμπι για την τρίτη θέση «παίζεται» ανάμεσα στην Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Η πρώτη λαμβάνει 6,6% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ το Ποτάμι 6%. Διαφορά 0,7% ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταλαμβάνει άνετα την τρίτη θέση με διαφορά μίας μονάδας από την Χρυσή Αυγή, ενώ στη δημοσκόπηση της Κάππα Research μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,4% το ΠΑΣΟΚ με 6% και το ΚΚΕ με 5,7%. 
  • Τέλος, το τρίτο μεγάλο ντέρμπι αφορά τα κόμματα που κινούνται στο όριο -λίγο πάνω, λίγο κάτω- του 3% και το αν θα καταφέρουν εν τέλει να εισέλθουν στη Βουλή. Στη δημοσκόπηση της GPO η ΛΑΕ δείχνει να εισέρχεται άνετα στη Βουλή με 3,9%, ενώ ακριβώς στο όριο βρίσκονται οι ΑΝΕΛ. Εκτός μένει ηΈνωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εντός Βουλής με ποσοστό 4% και 3,3% αντιστοίχως δείχνει την Ένωση Κεντρώων και τη ΛΑΕ η δημοσκόπηση της Marc, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται και πάλι στο όριο με 2,9%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. 

GPO: Προβάδισμα 2,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔδείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας GPO για λογαριασμό του Mega.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και η Νέα Δημοκρατία 26,0%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6,0%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8% και η Λαϊκή Ενότητα 3,9%. Εντός βουλής θα βρίσκονται σύμφωνα με τη μέτρηση και οι ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν 3%. Εκτός βουλής θα βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων σύμφωνα με τη μέτρηση καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,8%.




Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,0%. 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιριας για το Mega στις 11/9 η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν οριακή και βρισκόταν στο 0,2%. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είχαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26,0%, ΝΔ 25,8%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,0%, ΚΚΕ 5,7%, Ποτάμι 4,4%, Λαϊκή Ενότητα 3,6%, Ένωση Κεντρώων 3,3%, ΑΝΕΛ 3,0%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρισκόταν στο 10,0%.

ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 2,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 2,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% έναντι 28,5% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 5%, το Ποτάμι με 4,5%, η ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων με 3%. Ποσοστό 2% παίρνουν οι ΑΝΕΛ, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 8,5%.




Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πριν από μερικές μόνο ημέρες (14-15 Σεπτεμβρίου) η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%. Η ΝΔ συγκέντρωνε 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%.

MARC: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με 1,1%

Προβάδισμα 1,1% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha. 
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,2% έναντι 25,1% της ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,7%, Ποτάμι 4,9%, ΚΚΕ με 4,8%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 4,8%, Ένωση Κεντρώων με 3,3%. Ποσοστό 2,7% λαμβάνει η Λαϊκή Ενότητα, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 2,4%.









Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, ΝΔ 30,4%, Χρυσή Αυγή 6,9%, Ποτάμι 5,9%, ΚΚΕ 5,8%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 4,0%, ΛΑΕ 3,3%. Στο 2,9% βρίσκονται οι ΑΝΕΛ.










MRB: Προβάδισμα 0,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Μικρό προβάδισμα 0,5% σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του STAR.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5% συγκεντρώνοντας 27,4% έναντι 26,9% της ΝΔ. Ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 5,9%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και η Λαϊκή Ενότητα 3,1%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας εκτός βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει 2,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 14%.




Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου βάσει % συσπείρωσης) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,1% συγκεντρώνοντας 31,7% έναντι 30,6% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,6%, το Ποτάμι με 6,0%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,0% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%. 




 

Metron: Στο 0,5% η διαφορά

Ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»), από 9,1% την Δευτέρα.




Στην Εκτίμηση Ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. 
Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%




Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με 0,3%.
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό 31,9% έναντι 31,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούσαν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΚΚΕ με 6,2%, το Ποτάμι με 5.9%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η Ένωση Κεντρώων με 3,6% και η ΛΑΕ με 3,4%. Ποσοστό 2,7% συγκεντρώναν οι ΑΝΕΛ, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρισκόταν στο 1,3%.

Κάπα Research: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,9%

Προβάδισμα 2,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Κάππα Reserarch για λογαριασμό του tovima.gr. 

Ειδικότερα, στη πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,2% και ακολουθεί η ΝΔ με 28,3%.Για την τρίτη θέση δίνουν μάχη η Χρυσή Αυγή με 6,4% το ΠΑΣΟΚ με 6% και το ΚΚΕ με 5,7%. Ακολουθεί το Ποτάμι με 5,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2%, η Λαική ενότητα με 3,1% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

 

Rass: Προβάδισμα 0,7% του ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα 0,7% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας RASS, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του iefimerida. 
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 28,2% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,0%, το ΚΚΕ με 5,4%, το Ποτάμι με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων με 3%/ Ποσοστό 2,5% συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο9,3%. 





Public Issue: Στις 3 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της ιστοσελίδας της «Αυγής», η οποία διενεργήθηκε από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 30%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, που συγκεντρώνουν από 2,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 24%.




Σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσοστά, στην εκτίμηση κατανομής εδρών στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 139 έδρες, η ΝΔ 81, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 22, η Χρυσή Αυγή 19, το ΚΚΕ 18, το Ποτάμι 12 και η Λαϊκή Ενότητα 9 έδρες.




Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας για την Αυγή στις 13/9 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν ισόπαλοι με ποσοστό 31 % έκαστος. Ακολουθούσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,5% και το Ποτάμι με 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα συγκέντρωνε 4%, η Ένωση Κεντρώων 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρισκόταν στο 26%.

 

Metrisi: Μπροστά η ΝΔ με 1,4%

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 1,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε η δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου» που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής. 
Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΝΔ 28,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, Χρυση Αυγή 5,6%, ΚΚΕ 5,4%, ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,1, Ποτάμι 4,7%, ΛΑΕ 3,2%, Ένωση Κεντρώων 3,1%, ΑΝΕΛ 2,7%, Άλλο 2,9%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,7%

Γκάλοπ Pulse: Απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Απόλυτη ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και μάχη για την τρίτη θέση έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το pontiki.gr, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. 
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 28%, ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6,5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η ΛΑΕ με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Ποσοστό 2,5% συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 29%, Χρύση Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 7%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΛΑΕ 3,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, ΑΝΕΛ 2,5%.