Latest News

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Όταν οι δήμαρχοι αντιδρούν για την τιμή... των όπλων στην πώληση του λιμανιού στον Πειραιά


Σε επίπεδο ανακοινώσεων και δηλώσεων περιορίζονται -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- οι αντιδράσεις των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για την πώληση...
του ΟΛΠ.
Τις πρώτες χλιαρές αντιδράσεις των παραλιμένιων δήμων, αλλά και  εκπροσώπων των εργαζομένων στα λιμάνια έφερε η  δημοσιοποίηση στοιχείων από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία παραχώρησης του 51% των μετοχών του Οργανισμού σε νέο επενδυτή.(ΕΔΩ)
Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να μη συναινεί σε παραχωρήσεις χώρων που ζητούν οι δήμοι από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού, ενώ εμφανίζεται θετικό στην απόδοση ανταποδοτικών τελών.
Ενστάσεις δημάρχων
Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εξέφρασε τις διαφωνίες του για την συνολική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ προς την κυβέρνηση για τους όρους της επικείμενης παραχώρησης του ΟΛΠ, σε ότι αφορά στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, ιδιαίτερα στην περιοχή των ορίων του δήμου. Τις διαφωνίες αυτές είχε εκφράσει και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της  παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ παρά το γεγονός ότι επιστρέφονται κατά κυριότητα στον δήμο χώροι της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σ΄ αυτούς τους χώρους δεν περιλαμβάνονται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας». 
Ο Γ. Λαγουδάκης έχει υποργραμμίσει ότι ότι ο δήμος Περάματος θα συνεχίσει να διεκδικεί την εξαίρεση των χώρων της ΝΕΖ και του Πορθμείου από την παραχώρηση του ΟΛΠ, προσθέτοντας ότι οι λόγοι που με μεγάλο κόστος για το Πέραμα αξιοποιήθηκαν από το Δημόσιο και Κοινωφελή ΟΛΠ μετά την παραχώρησή του παύουν να υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποστηρίζει  ότι είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, καθώς το 85% του κοινοβουλίου έχει ψηφίσει ουσιαστικά την παραχώρηση του Οργανισμού.
Ισχυρίζεται  επίσης ότι η όλη διαδικασία προχωρά ολοταχώς και εξέφρασε την άποψη ότι όταν έχεις μια συμφωνία που την έχει ψηφίσει το 85% της Βουλής και προχωρά, αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να αποκομιστούν μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον δήμο. Το ποσοστό λοιπόν πρέπει να είναι σαφώς πάνω από 2% και να αποδίδεται όλο στους δήμους. 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ανέφερε ότι ο αγώνας για την παραχώρηση των λιπασμάτων προς το δήμο αλλά και να παραμείνει το λιμάνι δημόσιο θα συνεχιστεί και προανήγγειλε κινητοποιήσεις από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Η ΟΜΥΛΕ
Επί ποδός πολέμου συνεχίζει να παραμένει η  Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η οποία αντιδρά από την πρώτη στιγμή στην πώληση του ΟΛΠ.
 Σε ανακοίνωση σημειώνει ότι «η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και επιταχύνει το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και εν συνεχεία της Θεσσαλονίκης», ενώ προσθέτει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού θέτουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και ιδιαίτερα η παραδοχή ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου εκπονήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και παραδόθηκε στο ΥΝΑ.
Η Ομοσπονδία τονίζει επίσης ότι η όλη διαδικασία θέτει εκτός το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, πράξη που αποτελεί «σοβαρή και ουσιώδη νομική παρέκκλιση και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ την Τρίτη θα παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της πώλησης των μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ  στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για παλλιμενικές κινητοποιήσεις και δράσεις.