Latest News

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτή είναι η μητέρα των νεκρών προσφυγόπουλων -Νέες αποκαλύψεις για το μοιραίο ταξίδι [εικόνες & βίντεο]

Με θρήνο και δάκρυα στα μάτια η θεία των δύο μικρών προσφυγόπουλων που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι τους για την Κω κάνει αποκαλύψεις...
που συγκλονίζουν.
Η Τιμά Κουρντί, η αδερφή του Αμπντουλάχ Κουρντί που είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται, έδωσε συνέντευξη Τύπου από το Βανκούβερ όπου μένει τα τελευταία 20 χρόνια και εργάζεται ως κομμώτρια.
Όπως εξήγησε ο αδερφός της μαζί με την νύφη της και τα δύο τους παιδιά αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη μέσω θαλάσσης μόνο όταν οι τουρκικές αρχές απέρριψαν οριστικά το αίτημά τους να αποχωρήσουν από την χώρα.
«Η γυναίκα του μου είπε σε μία τηλεφωνική μας συνομιλία μία εβδομάδα πριν ότι φοβάται πολύ το νερό», είπε η Τιμά Κουρντί στη συνέντευξή της μεταφέροντας τα λόγια της άτυχης νύφης της Ρεχάν: «Δεν  ξέρω πώς να κολυμπώ, αν συμβεί κάτι... Δεν θέλω να πάω».

Τρομοκρατημένη στην ιδέα ότι ο αδερφός της θα επιστρέψει στο πληγμένο από τον πόλεμο Κομπανί, η Τιμά Κουρντί αποκαλύπτει αποσπάσματα από την τελευταία τους επικοινωνία  μετά την τραγωδία.
Παρά το γεγονός ότι η ίδια του μετέφερε την αγωνία της και τον φόβο της για ένα ενδεχόμενο ταξίδι επιστροφής στη Συρία για να θάψει την οικογένειά του, εκείνος ήταν κάθετος. «Η Τουρκία δεν είναι η χώρα μας. Γεννήθηκαν στο Κομπανί, και εκεί θέλω να πάω», ήταν τα λόγια του αδερφού της που της εξήγησε ότι θέλει να μείνει δίπλα στους τάφους τους και να τους προσφέρει όσες τιμές προβλέπει η παράδοσή τους.

Τρέμοντας από τη συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια, η τραγική θεία αποκαλύπτει ότι αυτή ήταν που έδωσε τα χρήματα στον αδερφό της για το μοιραίο ταξίδι, ενώ είχε κινήσει ήδη τις διαδικασίες πρόσκλησης της οικογένειας στη χώρα.
Το μοιραίο ταξίδι
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου , η Τιμά Κουρντί έδωσε και περισσότερες λεπτομέρειες για το τραγικό περιστατικό.
Πιο συγκεκριμένα είπε μεταφέροντας τα λόγια του αδερφού της: «Είπε ότι τα νερά ήταν τόσο ήρεμα, κρυστάλλινα καθαρά και έτσι ήξερε ότι ήταν ασφαλές να τα διασχίσουν και ο Αϊλάν ήταν τόσο χαρούμενος και ενθουσιασμένος για το ταξίδι και του είπε ότι θα έχει πλάκα.
Όταν τον ρώτησε που πάνε, [ο Αμπντουλάχ] του απάντησε στην Ευρώπη. Είπε ότι 20 λεπτά μετά ένα τεράστιο κύμα χτύπησε τη βάρκα. Ήταν έξαλλος με τους διακινητές, αλλά του είπαν να μην ανησυχεί κι ότι το έχουν κάνει πολλές φορές και είναι πολύ ασφαλές. Όταν ένα μεγαλύτερο κύμα χτύπησε τη βάρκα την αναποδογύρισε. Ο Αμντουλάχ έπιασε αμέσως τα παιδιά και προσπαθούσε σκληρά με όλες του τις δυνάμεις που είχε να τα κρατήσει πάνω από το νερό φωνάζοντας “Πάρτε ανάσες, δε θέλω να πεθάνετε!”. Στο αριστερό του χέρι κρατούσε τον Γκάλιπ και είδε ότι είναι νεκρός και μου είπε ότι έπρεπε να τον αφήσει. Μετά κοίταξε τον Αϊλάν και έβλεπε αίμα να τρέχει από τα μάτια του, έτσι του τα έκλεισε και είπε “ανασπάσου γιε μου”.
Ο Αμπντουλάχ Κουρντί
Η Τιμά Κουρντί είπε ότι ο αδερφός της είδε και τη γυναίκα του, της οποίας η φωτογραφία δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, να πλέει νεκρή στη θάλασσα.

«Τώρα όλος ο κόσμος θα μάθει την ιστορία μου. Που ήταν ολόκληρος ο κόσμος πριν, όταν τα παιδιά μου πεινούσαν, όταν δεν είχα δουλειά», ήταν τα πιο συγκλονιστικά λόγια από την συνομιλία της Τιμά Κουρντί με τον αδερφό της.