Latest News

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ:Νέος ιός κλειδώνει κινητά και ζητά χρήματα

Την προσοχή των κατόχων smartphones εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με κακόβουλο λογισμικό το οποίο...
προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και πως για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.
Έχουν υπάρξει καταγγελίες σε πολλές χώρες για το κακόβουλο αυτό λογισμικό, το οποίο με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσης αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους. Η διανομή του συγκεκριμένου λογισμικού γίνεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων, ενώ προσβάλλει κυρίως συσκευές με λειτουργικό «Android». Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, όμως, προσβάλλει και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό, καθώς και tablets.
Όπως επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες, σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για βοήθεια.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί το φαινόμενο και θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το κακόβουλο αυτό λογισμικό.