Latest News

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Παγώνει ο ΦΠΑ σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία μετά το άδειασμα από την Κομισιόν


Σε σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Μετά την προαναγγελία δίμηνου παγώματος στην εφαρμογή του μέτρου...
το σαββατοκύριακο, ακολούθησε παρέμβαση από τον  ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοσθεί και τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα ανασταλεί για ορισμένο διάστημα, πράγμα που θα προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Προηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης άδειασμα της απελθούσας κυβέρνησης από την Κομισιόν, καθώς η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σημειώνεται ότι το μέτρο εκτινάσσει το κόστος των φροντιστηριακών μαθημάτων και των μαθημάτων ξένων γλωσσών, αλλά και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, η αιτιολογία για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου είναι ότι αποφάσεις σχετικά πρέπει να λάβει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η εκπρόσωπος του κ.Μοσκοβισί, Ανίκα  Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.
Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η ΝΔ έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα προς την Κομισιόν, εάν δηλαδή η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία.