Latest News

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

H μάχη των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για τις λίστες

Στον ρυθμό των λιστών κινούνται ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αφού απομένουν μόλις λίγες ημέρες για τη λήξη της...
σχετικής προθεσμίας. 
Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και τα δύο κόμματα πρέπει να έχουν «ανανεωθεί» και να έχουν παρουσιάσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τόσο τις λίστες τους στις περιφέρειες, όσο και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. 
Στον απόηχο της σύγκρουσης του Αλέξη Μητρόπουλου με το ΣΥΡΙΖΑ, για τη γνωστή υπόθεση της φοροδιαφυγής και τα υπονοούμενα του εργατολόγου περί προσπάθειας σπίλωσης του ονόματός δείχνοντας τον Χρήστο Σπίρτζη , η Κουμουνδούρου «τρέχει» για να καλύψει τα κενά στις λίστες. 
Οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λίστες του, αναμένεται να ληφθούν λίγο νωρίτερα, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή. 
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου. Ο ίδιος τόνισε ότι μετά την αποχώρηση των συντρόφων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να να ψάξει με  μεγαλύτερη άνεση για τους κατάλληλους υποψηφίους. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους, αλλά όπως διευκρίνισε, όποιος του ζητά εκλόγιμη θέση, θα πρέπει να... ξεχάσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όπως διευκρίνισε «όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει θέση στη μάχη να μπούμε μαζί, να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα, να έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση».  Στο θέμα των λιστών αναφέρθηκαν και οι 53, με κείμενο-παρέμβαση στο οποίο ανέφεραν ότι «χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη». 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να καλύψει τα κενά αυτά με... δοκιμασμένα άτομα, στελέχη δηλαδή που κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του κόμματος, υπηρέτησαν από θέσεις υπουργικές, ή άλλες αυτών των γενικών γραμματέων. Επίσης, από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να αναζητηθούν πολιτικοί που έχουν κάνει «καριέρα» μετακομίζοντας από το ένα κόμμα στο άλλο. Στόχος είναι να βρεθούν πρόσωπα με θετικό πρόσημο, ευρείας αποδοχής από το κόμμα αλλά και με απήχηση σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και οι οποίοι ενστερνίζονται τις θέσεις του κόμματος. 
Τις τελευταίες ώρες ακούγονται πολλά ονόματα, κυρίως για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σύμφωνα με το Tovima.gr, ακούγονται αυτά του Λάκη Λαζόπουλου, του Λαοκράτη Βάσσου και του πρώην, πλέον, διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Θεωνά, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως ο ίδιος είπε, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές. 
Από τους διατελέσαντες υπουργούς, στα ψηφοδέλτια αναμένεται να μπουν ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναδάκης, ο αναπληρωτής Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης αλλά και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει στην Α' Θεσσαλονίκης. 
Επίσης, στις λίστες, σε εκλόγιμες επίσης θέσεις αναμένεται να μπουν και οι Κώστας Πουλάκης (γγ του ΥΠΕΣ), αλλά και ο Δημήτρης Τσουκαλάς (γγ Δημόσιας Διοίκησης). 
Το όνομα, όμως, που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις είναι αυτό του εξάδελφου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είχε επιλεγεί το Φεβρουάριο να αναλάβει γγ του ΥΠΕΞ και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μπει στις λίστες σε εκλόγιμη θέση. 
Τι θα κάνουν οι 53
Eντωμεταξύ, ανοικτή εξακολουθεί να παραμένει η «πληγή» των «53».Κι αυτό, γιατι μπορεί τα κορυφαία στελέχη  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης να κατέληξαν στην απόφαση να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η εν λόγω τάση δεν έχει υιοθετήσει ενιαία γραμμή.
Πιο συγκεκριμένα, τρεις είναι οι «υποκατηγορίες» που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής καθώς:
  • -Μία μερίδα στελεχών των «53» συμπαρατάχθηκε με τη Λαική Ενότητα του Π.Λαφαζάνη, με αφορμή -κατά κύριο λόγο- την αντίθεση στο Μνημόνιο και οχι την απόλυτη ταύτιση απόψεων
  • -Οι πρώην βουλευτές Ηρώ Διώτη, Δανάη Τζήκα και Φάνης Κουρεμπές γνωστοποίησαν με επιστολές τους ότι δεν θα είναι υποψήφιοι
  • -Αντιθέτως, οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Μπαξεβανάκης και Βασιλική Λέβα, προσανατολίζονται στο να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ γρίφος παραμένει η στάση της Βασιλικής Κατριβάνου.
Πυρετός και στη ΝΔ 
Ανάλογος πυρετός επικρατεί και στη ΝΔ, όπου τα δεδομένα, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου έχουν αλλάξει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν αέρα αισιοδοξίας στη Συγγρού και σε συνδυασμό με το νέο επικεφαλής του κόμματος προσελκύει νέα πρόσωπα. 
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αλλάξει τη σειρά των εκλεγμένων του Ιανουαρίου και έτσι ελκυστικές για τα νέα πρόσωπα μοιάζουν οι θέσεις των επιλαχόντων στην Α' και τη Β' Αθηνών και φυσικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που πάντα αποτελεί τη προμετωπίδα του κόμματος. Αν και ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ισορροπίες ένα νέο όνομα με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό θα έπειθε τον κ. Μεϊμαράκη να... κάνει μια αλλαγή στο ψηφοδέλτιο προμετωπίδα του κόμματος. 
Στις λίστες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα επανακάμψουν παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται και δεν αποκλείεται να δούμε ξανά στις λίστες της ΝΔ είναι αυτά του Ευάγγελου Αντώναρου και του Παπαθανασίου (για τη Β΄ Αθήνας), αλλά και του Σάκη Ιωαννίδη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ, σε θέση διαφορετική από τη 12η τιμητική που είχε στο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου. 
Στη Συγγρού θα ήθελαν να βρίσκεται στις λίστες και η Μαριέττα Γιαννάκου, χωρίς, όμως, όπως τονίζει η Καθημερινή, να έχει γίνει σχετική πρόταση. Εξάλλου, η Συγγρού τη σκέφτεται για μια τιμητική θέση ενώ η ίδια δηλώνει ενεργή και μάλλον δεν γοητεύεται από τιμητικού χαρακτήρα θέσεις. 
Εκτός εκλογικής μάχης, θα μείνουν πάντως, τόσο ο Γιώργος Βουλγαράκης όσο και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. 
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ανδρέα Παπαμιμίκου στις λίστες, ο οποίος παίζει και σημαντικό ρόλο στις ζυμώσεις που γίνονται για την κατάρτιση των λιστών. Εκτός αυτού, το έργο των αλλαγών και της αξιολόγησης των υποψηφίων έχουν επιφορτιστεί οι Κ. Τασούλας, Γ. Βλάχος, Γ. Πλακιωτάκης, Θ. Μπούρας και Κ. Γκιουλέκας. Τις τελικές αποφάσεις, πάντως, τις λαμβάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.