Latest News

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης και το Grexit


Ο Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης και το GrexitΤην άγνωστη ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, την θέση που έλαβε για την...
ελληνική οικονομία και το γεγονός ότι πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο χωρίς να έχει την έγκριση της Γερμανίδας καγκελαρίου, παρουσίασε σε αφιέρωμα το γερμανικό κανάλι ARD.
Η κάμερα του καναλιού ακολούθησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών από τον περασμένο Ιανουάριο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και για τους επόμενους έξι μήνες και κατέγραψε τις αντιδράσεις του στις διαπραγματεύσεις.
Στο αφιέρωμα φιλοξενείται ο Γ. Βαρουφάκης να αποκαλύπτει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του πρότεινε από τον περασμένο Μάρτιο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
«Όλα αυτά είναι ένα άλλο επίπεδο σοβαρότητας απ’ το δικό μου γι’ αυτό δεν θέλω να συνεχίσω την δημόσια συζήτηση μαζί του. Στο τέλος είπε και ο ίδιος ότι θα ήταν καλύτερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Είπαμε πολλά, μιλήσαμε ανοιχτά αλλά ποτέ δεν το κάναμε περιμένοντας ότι ο ένας θα δημοσιοποιήσει μονομερώς τι είχε πει ο άλλος», απάντησε στην τηλεοπτική κάμερα ο Σόιμπλε.
Σε άλλο σημείο του βίντεο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει τον Σόιμπλε πως μία ελληνική έξοδος από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να απελευθερώσει καταστροφικές δυνάμεις, «που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως ο Φρανκεστάιν».
«Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά την Ευρώπη και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Στο ίδιο αφιέρωμα παρουσιάζονται πλάνα από την ζωή του Σόιμπλε και την σχέση του με τον πρώην καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, η οποία διαμόρφωσε την πολιτική καριέρα του. Ειδική αναφορά γίνεται και στην απόπειρα κατά της ζωής του το 1990, η οποία τον άφησε ανάπηρο.